Här byggs den första kyrkan på Kuba sedan revolutionen 1959.
1 av 3
Här byggs den första kyrkan på Kuba sedan revolutionen 1959. Fortfarande saknas tak och dörrar till församlingshuset där mässorna nu hålls. Själva kyrkan har inte börjat byggas än. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
I utkanten av Havanna byggs den första nya katolska kyrkan sedan revolutionen 1959. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
2 av 3
I utkanten av Havanna byggs den första nya katolska kyrkan sedan revolutionen 1959. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Enrique Lopez Oliva
3 av 3
Religionshistorikern Enrique Lopez Oliva i sitt hem som är till brädden fullt av böcker och tidningsurklipp. Han säger att den katolska kyrkan håller på att starta ett parti på Kuba. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio

Katolska kyrkan växer på Kuba

1:40 min

I dag landar påve Franciskus på Kuba. Påven spelade en central roll i förhandlingarna mellan USA och Kuba och katolska kyrkan ökar nu sitt inflytande på ön.

Pastor Manuel Hernandez ritar med en krita för att visa var på tomten kyrkan ska stå. Nu ligger där bara en stor grushög. I utkanten av Havanna byggs Kubas första nya kyrka sen revolutionen 1959.

– Tiden när katolska kyrkan var förbjuden och katolikerna förföljdes, den är förbi. Regeringen har insett att vi inte utgör något hot, säger Manuel Hernandez och fingrar på träkorset runt halsen.

– Vi vill ju bara hjälpa till, säger Manuel Hernandez.

Katolska kyrkan har fått ett allt större inflytande på Kuba de senaste åren. Sådant som tidigare var otänkbart, som katolska dagis, tidningar och utländska präster, tillåts nu berättar religionshistorikern Enrique Lopez Oliva.

– Katolska kyrkan är idag den enda organisationen förutom kommunistpartiet som har stark närvaro på hela ön. Påvens medlingsroll i förhandlingarna med USA har gett den kubanska regeringen ökad legitimitet i omvärldens ögon, säger Enrique Lopez Oliva.

– Nu är frågan vilken roll den katolska kyrkan kommer spela i den förändringsprocess som Kuba går igenom. Rykten går om att de förbereder ett politiskt parti, säger Lopez Oliva.

Hör ett längre reportage om katolska kyrkans roll på Kuba i söndagens God morgon, världen! efter 10-nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista