Påve Franciskus går ur flygplan på Kuba.  Foto: Yamil Lage/TT.
1 av 4
Påve Franciskus anlände till Kuba på lördagen. Foto: Yamil Lage/TT.
Påve Franciskus går av flygplanet på Kuba och påvehättan flög iväg. Foto: Filippo Monteforte/TT.
2 av 4
Det blåste ordentligt när påve Franciskus landade på Kuba. Foto: Filippo Monteforte/TT.
Påve Franciskus tas emot på Havannas internationella flygplats. Foto: Filippo Monteforte/TT.
3 av 4
Påve Franciskus välkomnas till Kuba av bland andra president Raúl Castro. Foto: Filippo Monteforte/TT
Påven Franciskus i sin påvemobil. Foto: Jorge Beltran/TT.
4 av 4
Påve Franciskus på väg in till Havanna. Foto: Jorge Beltran/TT.

Varmt och stormigt för påven i Kuba

Välkomnandet var både varmt och blåsigt när påve Franciskus klev ur Alitalias plan på Havannas flygplats. På flygplanstrappan slet vinden av påvehättan från hans huvud.

På flygplatsen togs påven emot av presidenten Raúl Castro och kardinal Jaime Ortega. Franciskus hälsade även personligen på många barn som väntade utefter röda mattan. Tusentals personer hade samlats utefter vägen in mot Havanna.

Påvens resa till Kuba och USA har stort symboliskt värde. Franciskus spelade personligen en avgörande roll i de hemliga förhandlingar som ledde till att de två länderna återupptog de diplomatiska relationerna.

Besöket inleddes stormigt, då blåsten tog fart på flygplatsen José Marti utanför huvudstaden Havanna. En vindpust slet med sig påvehättan, men den trygge Franciskus tog incidenten med ro och fortsatte ned mot det varma mottagandet på röda mattan.

Enligt Vatikankällor som citeras av nyhetsbyrån AFP ska påven ta upp ämnen som den globala ekonomin, slit- och slängsamhället, människohandel, arbetslöshet och förtryck av religiösa och etniska minoriteter.

Kuba har inför besöket släppt 3 500 fångar, många av dem som fick amnesti var äldre fångar.

Efter besöket på Kuba reser påven vidare till USA.

Förväntningarna är stora över att han ska bidra till bättre relationer mellan Kuba och USA. Vita huset har meddelat att Raúl Castro och USA:s president Barack Obama haft telefonkontakt med varandra inför besöket, och diskuterat hur de kan utveckla det bilaterala samarbetet.

Under sin vistelse i USA ska påve Franciskus bland annat delta i en ekumenisk gudstjänst vid minnesplatsen för terrordåden den 11 september 2001.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista