EU inspirerar ASEAN

1:44 min

I slutet av året kommer den sydostasiatiska sammarbetsorganisationen ASEAN ta ytterligare ett steg mot ett närmare samarbete då man går in i en närmare ekonomiska gemenskap. En marknad med 600 miljoner potentiella konsumenter.

EU har fungerat som en inspiration men ses inte som modell. Och en gemensam valuta blir det inte, enligt ASEAN:s förre generalsekreterare Dr Surin Pitsuwan på besök i Stockholm.

– Nej, vi har ju sett vilka problem EU haft. Och vi kommer inte heller att under överskådlig framtid inför fri rörlighet för ASEAN:s 600 miljoner människor. De tio länderna är allt för olika för att det skulle kunna fungera, säger Surin Pitsuwan som var inbjuden till Stockholm av bland annat den thailändska ambassaden.

ASEAN bildades för snart 50 år sedan och består nu av de tio länderna. Tanken var att stärka varandra politiskt och säkerhetsmässigt men har sedan dess gått mot att bli ett mer ekonomiskt samarbete. Bland annat genom att underlätta handel mellan länderna. Men än står den handeln endast för en fjärdedel av den totala handeln inom sammanslutningen. I EU är det nästan tvärt om - 72 procent av de samlade varorna och tjänsterna som producerar säljs inom unionen.

Regionen har en tillväxt på runt 6-7 procent om året och utvecklas snabbt med en ung befolkning som vill konsumera. En viktig framtida marknad.

Men ASEAN har ofta anklagats för att vara vek för att sätta press på medlemsländer när det gäller till exempel mänskliga rättigheter och har inte rusat till offentlig undsättning när något enskilt land hamnat i knipa som till exempel Vietnam gjorde för ett år sedan i en dispyt med Kina i Sydkinesiska sjön.

– Nej, ASEAN gör saker på ett annorlunda sätt. Vi jobbar mer i det tysta, säger den före detta generalsekreteraren i Asean Surin Pitsuwan.

Fakta ASEAN:

De tio medlemmarna i ASEAN är:

Filippinerna

Indonesien

Malaysia

Singapore

Thailand

Brunei

Burma

Kambodja

Laos

Vietnam

Källa: NE

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista