Partiledare för riksdagspartierna. Foto: TT.
Partiledare för riksdagspartierna. Foto: TT.

Opinionen står still i ny mätning

Trots att allt ljus under senare tid har legat på SD:s huvudfråga står partiet still, visar en ny Sifo-mätning. Alla förändringar i mätningen är inom felmarginalen.

– Det är överraskande att opinionen inte ändrat sig, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

Sverigedemokraterna har gått framåt i en rad opinionsundersökningar den senaste tiden. Men i en ny Sifo-mätning, publicerad i Svenska Dagbladet och Göteborgs Posten, står partiet i princip still på 17,7 procent.

– Många SD:are hade nog hoppats på en uppgång då flyktingfrågan fått så stor uppmärksamhet, för enfrågepartier tjänar alltid på att deras enda fråga diskuteras, säger den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld.

Samtidigt visar mätningen att SD är största parti bland män i Sverige — var fjärde skulle rösta på SD om det var val i dag. Moderaterna och Socialdemokraterna har 22,8 respektive 22,4 procent av de manliga väljarnas stöd.

Socialdemokraterna går framåt mot förra mätningen, men har tappat fyra procentenheter sedan valet.

– Det finns en tendens att sittande regeringar ligger sämre till under mellanperioden. Och att flyktingfrågan dominerat gynnar inte S, säger Bjereld.

Däremot menar han att det stora medieutrymmet som Stefan Löfven fått på senare tid kan ha bidragit till att partiet lyft sedan förra mätningen.

Fakta: Opinionen enligt Sifo

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Sifos septembermätning, med förändringen i procentenheter från augustimätningen inom parentes:

Socialdemokraterna 27,0 (+0,7)

Moderaterna 22,8 (-1,7)

Sverigedemokraterna 17,7 (-0,1)

Miljöpartiet 7,2 (-0,4)

Vänsterpartiet 7,3 (+0,8)

Centerpartiet 7,2 (-0,4)

Folkpartiet 5,0 (+0,3)

Kristdemokraterna 3,7 (-0,3)

Feministiskt initiativ 2,4 (+0,7)

Mätningen genomfördes 7—17 september då 1 916 personer svarade på frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?

Alla förändringar är inom felmarginalen.

Källa: Sifo/SvD-GP/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista