Alexis Tsipras  och Vangelis Meimarakis. Foto: TT.
1 av 4
Alexis Tsipras och Vangelis Meimarakis. Foto: TT.
Vasilis Sklias är valobservatör för det nu före detta regeringspartiet Syriza. Foto: Johanna Melén/ Sveriges Radio.
2 av 4
Vasilis Sklias är valobservatör för det nu före detta regeringspartiet Syriza. Foto: Johanna Melén/ Sveriges Radio.
Vallokalerna i Grekland har öppnat. Foto: Johanna Melén/ Sveriges Radio.
3 av 4
Vallokalerna i Grekland har öppnat. Foto: Johanna Melén/ Sveriges Radio.
Vallokal i Aten i morse. Foto: Johanna Melén/ Sveriges Radio.
4 av 4
Vallokal i Aten i morse. Foto: Johanna Melén/ Sveriges Radio.

Vallokalerna i Grekland har öppnat

"Ett mycket svårt val den här gången"
1:58 min

Vallokalerna i Grekland har öppnat och det blir tredje gången i år som det grekiska folket röstar.

Efter först ett parlamentsval i januari, en folkomröstning i juli så är det nu dags för parlamentsval igen sedan premiärminister Alexis Tsipras valde att avgå i augusti.

Vem som än vinner är nu bunden vid den tuffa överenskommelse som nåddes i somras mellan Grekland och de internationella långivarna om ännu ett nödlån.

Strax efter klockan sju i morse, lokal tid, var Yanis Pappaionou på plats utanför gymnasieskolan i centrala Aten med id-kortet i hand.

- Jag är mycket arg på den här regeringen. På sju månader har de inte gjort någonting, och de har förstört ekonomin, säger han.

Yanis Pappaionou ska i stället rösta på konservativa Ny demokrati, som styrde Grekland före valet i januari i år då vänsterradikala Syriza under ledning av Alexis Tsipras tog över med löften om ett slut på år av åtstramningspolitik.

Men efter vårens och sommarens förhandlingar med EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden om det räddningspaket som hållit grekisk ekonomi flytande de senaste fem åren tvingades också den nya regeringen gå med på hårda villkor för att få del av ett nytt nödlån på 86 miljarder euro.

Efter uppror i det egna partiet avgick Alexis Tsipras och nu är det val igen.

- Det största misstaget man gjorde var att man trodde för mycket på att Europa skulle ta hänsyn till hur grekerna röstade i januari, säger Vasilis Sklias som kommit till skolan i Aten som valobservatör för Syriza.

Enligt de senaste opinionsmätningarna är det mycket jämnt mellan Syriza och huvudmotståndarna i Ny demokrati. Det parti som får flest röster får automatiskt 50 extra platser i parlamentet men det ser trots det ut att bli svårt för vem som än vinner att bilda en majoritetsregering på egen hand.

- Det är ett mycket svårt val den här gången. Jag vet inte vilket parti som kan göra vad som är nödvändigt för det grekiska folket, säger valförrättaren Miltos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".