Turkiska soldater vid gränsen till Syrien och Foto: TT.
Turkiska soldater vid gränsen till Syrien. Foto: TT.

USA-tränade soldater tog sig in i Syrien från Turkiet

2:00 min

75 USA-tränade syriska soldater har i helgen tagit sig in i Syrien från Turkiet. Samtidigt inleds lokala vapenvilor i tre samhällen som den senaste veckan stått under hårda attacker från regim och rebellstyrkor.

Soldaterna ska ha fått sin träning på en bas nära Ankara. Sedan i fredags ska de ha tagit sig in i den nordliga Aleppoprovinsen i tolv fordon utrustade med bland annat maskingevär. Under resan har de fått flygunderstöd från den USA-ledda koalition som attackerar IS i Syrien och Irak.

Inne i Syrien har de anslutit sig till två USA-stödda grupper. Deras mål är först och främst att på marken bekämpa Islamiska Staten, IS.

Uppgifterna om rebellernas entré kommer bara några dagar efter att en amerikansk general bekräftat att bara fyra eller fem av de första 54 som USA då färdigutbildat, fortfarande är aktiva i stridande grupper. Det är oklart vad som hänt med det 50-tal soldater som inte strider, endel har dödats, några har kidnappats av al-Qaidagruppen Nusrafronten, men resten har helt enkelt försvunnit.

Den amerikanska kongressen har godkänt att 500 miljoner dollar får användas till att träna och utrusta totalt omkring 5 000 rebeller som ett sätt att komma åt IS på marken, men med nu omkring totalt drygt 80 rebeller på marken är det långt kvar tills målet är nått.

Samtidigt har i dag tre lokala vapenvilor inletts, i rebellkontrollerade Zabadani på gränsen mot Libanon och de två kvarvarande samhällena Fuaa och Kafraya i Idlibprovinsen, som är de enda samhällen i Idlib som inte kontrolleras av den islamistiska rebellkoalitionen där.

Det här är tredje försöket till vapenvila och förhandlingar om de tre samhällena. Tidigare vapenvilor har brutits innan ens skadade har kunnat evakueras.

Under förhandlingarna i samband med vapenvilan kräver regimen att rebellerna drar sig tillbaka från Zabadani samtidigt som civila under säkra former ska tillåtas lämna Fuaa och Kafraya. Hittills har vapenvilan respekteras, men frågan är om det verkligen blir tredje gången gillt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista