Grekisk kvinna går för att rösta. Foto:Thanassis Stavrakis/AP
Grekisk kvinna går för att rösta. Foto:Thanassis Stavrakis/AP

"Jag har funderat på att inte rösta alls"

2:07 min

Entusiasmen inför att rösta i det grekiska parlamentsvalet i dag är betydligt lägre än när grekerna gick till valurnorna i januari i år.

Då hoppades många på förändring och bättre tider med en ny vänsterledd regering. Men efter att också vänsterledaren Alexis Tsipras i somras gick med på ännu ett smärtsamt räddningspaket med de internationella långivarna vet många inte längre hur de ska göra.

– Ja, ja, ja, det var ett mycket enklare val förra gången säger pensionären Christa Filipidi där hon står i skolkorridoren där barnens collage med moln och paraplyer i glada färger hänger på väggarna.

– Jag har till och med funderat på att inte rösta alls, det är mycket svårt nu, särskilt för oss med låg pension.

Hon vill inte säga hur hon röstade, bara att det blev annorlunda än sist.

Längre ner i samma korridor står Roula som kommit till vallokalen i Atenstadsdelen Kipseli tillsammans med sin man och lilla dotter i barnvagn. Hon vill ge Syriza med partiledaren Alexis Tsipras en chans till.

– Han försökte, det är ansträngningen som räknas, säger hon.

Vänsterradikala partiet Syriza vann valet i januari med löften om slut på åtstramningspolitiken och en tuffare hållning i förhandlingarna med de utländska långivarna.

Men efter hårda förhandlingar med bland annat EU och med stängda banker under ett par sommarveckor kom man till slut överens om ytterligare ett räddningspaket som ger Grekland 86 miljarder euro i nödlån mot bland annat höjda skatter och sämre pensionsvillkor.

Efter uppror i det egna partiet avgick Alexis Tsipras och därför är det nu val igen. Tätt efter Syriza i opinionsmätningarna ligger konservativa Ny demokrati som styrde landet fram till valet i januari.

Affärsbiträdet Niki Bakodimou säger att hon alltid har röstat på Ny demokrati, men nu har hon taktikröstat på kommunistpartiet för att slippa, som efter valet i januari, se nynazistiska Gyllene gryning som tredje största parti.

– I landet där demokratin föddes ska inte fascisterna komma på tredje plats, säger hon.

Det parti som blir störst får automatiskt 50 extra platser i parlamentet men det kan ändå bli svårt för segraren att bilda en majoritetsregering på egen hand.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista