18-årige Amir Hamza har flytt från Pakistan. Här är han i en taxi på österrikiska sidan av gränsen mot Ungern
1 av 3
18-årige Amir Hamza har flytt från Pakistan. Här är han i en taxi på österrikiska sidan av gränsen mot Ungern. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
Tältläger för flyktingar på själva gränsen mellan Ungern och Österrike. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
2 av 3
Tältläger för flyktingar på själva gränsen mellan Ungern och Österrike. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
Trött väntan i ingenmansland mellan Ungern och Österrike
3 av 3
Trött väntan i ingenmansland mellan Ungern och Österrike. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio

Ungern öppnar gräns till Serbien

1:35 min

Under söndagen öppnades övergången mellan Röszke i Ungern och Horgos i Serbien för biltrafik efter att ha varit stängd i fem dagar.

Karta: Här samlas många av flyktingarna

Samtidigt har tusentals flyktingar tagit sig från Ungern in i Österrike. Vid den ungersk-österrikiska gränsen har vår utsände träffat bland andra 18-årige Amir Hamza som har flytt från Pakistan.

– Talibanterrorister dödade min familj i Quetta, därför är jag nu här för att ta mig till Tyskland, säger Amir Hamza.

Jag träffar honom när han just har tagit sig över gränsen från Ungern till Österrike. Nu sitter han i en taxi tillsammans med flera andra flyktingar.

– Vi ska till en järnvägsstation, därefter till Tyskland.

Under gårdagen tog sig 11 000 flyktingar över gränsen från Ungern till Österrike, uppger nyhetsbyrån AP. I dag väntas ytterligare 7 000, och en av dem är alltså Amir.

Här i den ungerska gränsstaden Szentgotthárd finns fortfarande ett läger med dussintals tält som har hyst flyktingar under natten.

När jag kom hit hade däremot de flesta redan hunnit passera gränsen till Österrike, framför allt barnfamiljer. De flesta som är kvar är unga män.

Österrikisk polis och militär bevakar gränsen, men släpper igenom de som kan visa giltigt pass.

Ungerns gräns mot Serbien har varit stängd nästan hela den här veckan, men i förmiddags öppnades gränsövergången vid Röszke.

Det var där som ungersk polis i onsdags använde tårgas och vattenkanoner för att stoppa flyktingar som försökte ta sig igenom det omtvistade stängslet som Ungern har byggt längs gränsen mot Serbien för att stoppa flyktingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista