Flyktingar ankommer till Grekiska ön Lesbos under söndagen
Flyktingar ankommer till Grekiska ön Lesbos under söndagen. Foto: Petros Giannakouris

Flyktingar döda i båtkrock i Turkiet

De farliga flyktvägarna över Medelhavet fortsätter att skörda människoliv. Minst 13 personer har omkommit i en båtolycka utanför Turkiets kust och över 20 personer saknas sedan en gummibåt sjunkit utanför grekiska Lesbos.

Minst 13 av 46 flyktingar ombord omkom när den upplåsbara gummibåten de färdades i krockade med en färja utanför Turkiets kust. Fyra av de omkomna var barn. Offrens nationalitet är inte känd.

Enligt brittiska BBC har åtta personer har räddats, varav en är svårt skadad.

Gummibåten var på väg från den turkiska hamnstaden Canakkale till den grekiska ön Lesbos. Minst 22 personer har räddats från båten, men flera saknas fortfarande, enligt nyhetsbyrån Dogan.

Olyckan var den andra utanför Lesbos på söndagen. 26 personer saknas sedan deras gummibåt sjunkit, säger kustbevakningen till nyhetsbyrån Reuters. 20 personer från båten har samtidigt kunnat räddas.

Räddningsinsatser och förlisningar inträffar nästan dagligen utanför de grekiska öarna. Tusentals människor, från länder som Irak, Syrien och Afghanistan, flyr över havet från Turkiet för att ta sig norrut i Europa. Flyktingsmugglare kräver tusentals kronor för den farliga resan som ofta sker i överlastade gummibåtar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista