Flyktingar på Malmö central. Foto: Ola Torkelsson/TT.
Foto: Ola Torkelsson/TT
#FLYKTVÄGEN

Tusentals flydde till Sverige i helgen

1:52 min

Hittills har upp emot två tusen fyktingar kommit till Sverige under helgen. De allra flesta kommer med båtarna från Tyskland till Skåne.

Enligt Calle Persson som är presstalesman vid polisen i Skåne fortsätter siffran att stiga.

– Fredag till lördag mellan klockan 09 och 09 var det 895 och mellan lördag 09 och söndag 09 kom 845 och då är det primärt Trelleborg som den största numerären har kommit till, säger han.

Under den senaste veckan har Migrationsverket registrerat nästan 7 000 asylsanökningar, vilket myndigheten uppger som historiskt höga siffror.

Av de som kommer till Sverige väljer en del att inte söka asyl och istället fortsätta vidare norrut till Finland. Enligt Mikael Norén som är vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten har som mest 800 flyktingar korsat gränsen på en och samma dag.

– De kommer ju varje dag med tåg här dels på morgon och sen vid lunchtid, tåg från Stockholm kommer det ett antal flyktingar. Som mest har det varit närmare 800 stycken under veckan, säger han.

Under gårdagen anordnades en protest mot flyktingmottagandet av finländare som uppmanade myndigheterna att stänga gränserna. Resultatet blev att antal flyktingar kände sig hotade och vände tillbaka till Sverige.

– Det nämndes först att det var 150 stycken som hade kommit tillbaks från Finland. Sen när vi kontrollerade så var det ett tjugotal som var i behov av och ville ha övernattning, säger Mikael Norén.

Enligt det finska Migrationsverket finns det planer på att införa en så kallad migrationssluss i Torneå. Syftet är enligt myndigheten att underlätta registrering av asylsökande.

Men bland flyktingar i Sverige som vill vidare till Finland florerar rykten om att gränsen redan är stängd. Men så är inte fallet säger Mikael Norén.

– Den är öppen jajamen.

Av de som sökte asyl under den senaste veckan var nästan 1 300 ensamkommande barn. Hittills i år har nästan 12 000 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige, vilket innebär att prognosen för hela året är nådd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista