Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg och en skylt på Arbetsförmedlingen. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Foto: TT. Montage: Sveriges Radio

"Mer måste till för att sänka arbetslösheten"

Arbetsförmedlingens chef: Antalet sysselsatta kommer minska
2:46 min

Regeringens förslag för att sänka den höga arbetslösheten räcker inte. Den bedömningen gör Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg inför budgeten som presenteras i dag, och han pekar bland annat på de många flyktingar som kommer till Sverige nu.

– Inom inte alltför lång framtid kommer kanske 75 procent av de som är inskrivna hos oss tillhöra olika former av grupper som står lite längre från arbetsmarknaden, säger Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg.

Det är till exempel flyktingar, funktionshindrade eller personer som saknar gymnasieutbildning som behöver extra anpassning för att kunna ta ett arbete, säger Mikael Sjöberg. Den gruppen kommer nästa år att vara 75 procent eller nära 300 000 personer. Även om det är gott om lediga jobb innebär det problem att få arbetslösheten att minska, säger Mikael Sjöberg.

– Det innebär ju helt enkelt att arbetslösheten sjunker långsammare, samtidigt som företagen har svårt att hitta rätt kompetens. Och för oss är det här en stor utmaning för det innebär ju också, de här grupperna kräver ju ganska stora insatser från vår sida, och det kommer att bli ett av våra absolut mest prioriterade arbeten de kommande åren.

Mer av utbildningspolitiska satsningar kommer att krävas, enligt Mikael Sjöberg.

Han konstaterar också att flera förslag i budgeten kommer att leda till minskat antal sysselsatta. Bland annat slopandet av rabatten på arbetsgivaravgiften för unga och förändringarna i Rot och Rut-avdragen.

Arbetsförmedlingen vill till och med diskutera en breddning av vilka arbeten som ska ge rätt till Rut-avdrag. Med tanke på behovet av att snabbt hitta jobb till flyktingar som kommer hit skulle t.ex. cykelreparationer eller skomakarjobb kunna ingå i Rut, säger Mikael Sjöberg.

– Från en del av de länder som man nu flyr, så har man haft en större frekvens av utav skrädderier, skomakerier, urmakerier och reparationer av cyklar. Och då skulle de snabbare komma i jobb.

För att nå regeringens mål att nå den lägsta arbetslösheten i EU till 2020 krävs betydligt mer, enligt Mikael Sjöberg.

– För att nå det målet så kan inte regeringen så att säga stanna med den här budgetpropositionen. De måste återkomma! Och det är så jag har tolkat vad de har sagt i alla fall att varje budgetproposition, men också andra propositioner så måste de ta vidare steg. Och vårt råd eller mitt råd är att ligga väldigt tungt på utbildningssidan, för utan en fullgjord gymnasieutbildning, då är det väldigt svårt att få jobb i Sverige.

Regeringens budget innehåller bland annat skattehöjningar på cirka 30 miljarder kronor. Det är till exempel den borttagna rabatten på arbetsgivaravgiften till unga, höjd bensin och dieselskatt och höjd skatt för höginkomsttagare.

Satsningar sker huvudsakligen på jobbområdet med bland annat stimulans för byggande och infrastruktur, för skolområdet med bland annat satsningar på vuxenutbildning och klimatområdet med bland annat stöd för solceller och internationellt till den Gröna Fonden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".