Den afghanske flyktingen Daniel Hashmi. Foto. Jens Möller/Sveriges Radio.
1 av 2
Daniel Hashmi vill till Sverige efter sin långa flykt från Afghanistan. Sveriges Radios utsände träffade honom vid ungersk-österrikiska gränsen. Foto Jens Möller/Sveriges Radio.
Den österrikiske polistalespersonen Gerald Koller. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
2 av 2
Polistalesmannen Gerald Koller medger att Österrike släpper in flyktingar utan att registrera dem. Foto Jens Möller/Sveriges Radio.

21 000 flyktingar till Österrike i helgen

"Jag vill till Sverige"
2:16 min

En vecka med flera viktiga möten om den europeiska flyktingkrisen inleds i dag. Under helgen har tiotusentals flyktingar rört sig mellan olika länder i Öst- och Centraleuropa, Sveriges Radios utsände rapporterar från gränsen mellan Ungern och Österrike.

En grupp afghanska flyktingar på ena sidan av ett staket. På andra sidan österrikisk polis och militär. 15-årige Daniel Hashmi säger att han har rest i 45 dagar från Afghanistan tillsammans med sin mamma och flera andra i familjen.

– Jag vill åka till Sverige, säger 15-åringen.

– I Afghanistan är det krig. I det område där vi bodde är säkerheten mycket dålig, det var människor som dödades där.

Under helgen har över 21 000 flyktingar tagit sig in i Österrike, enligt nyhetsbyrån Reuters. Flera tusen av dem har kommit igenom den här gränsstationen vid det ungerska samhället Szentgotthárd.

Jag ser hur den österrikiska polisen långsamt släpper in de flyktingar som har giltiga pass. Men de blir inte registrerade, trots att EU:s asyllagstiftning bygger på att asylsökande blir registrerade och får lämna fingeravtryck när de kommer till ett EU-land.

– Ja, de kommer över gränsen utan att bli registrerade, säger polistalesmannen Gerald Koller på den österrikiska sidan av staketet.

Varför? Enligt europeisk lag ska ni registrera migranter när de kommer in i ert land.

– Nja, lagen är fortfarande intakt, men jag tror att det är för många människor för att polisen ska kunna kontrollera det här. Det finns ingen kapacitet att klara det.

De kommande dagarna väntas flera ödesmöten om den europeiska flyktingkrisen. Bland annat ska EU-ländernas ansvariga ministrar i morgon försöka enas om ett omtvistat system för att fördela 120 000 flyktingar mellan olika delar av Europa.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".