Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.
Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Furtenbach om regeringens budget

Fredrik Furtenbach, Ekots politiske kommentator, analyserar budgeten som regeringen presenterar i dag.

Vad är det för bild av svensk ekonomi som regeringen presenterar i budgeten?

– Svensk ekonomi fortsätter återhämta sig efter ett antal besvärliga år. Nu växer den ganska snabbt. Men det betyder förstås inte att alla problem är borta. Arbetslösheten är regeringens stora orosmoln, den väntas bli höga 7,6 procent i år och 7,1 procent nästa år. Och den ser ut att ligga kvar på höga tal i flera år.

– Exporten har varit ett annat problem i svensk ekonomi, nu räknar regeringen med att den kommer att bli bättre, men den riktiga farten bland de svenska exportföretagen har inte kommit än. Regeringen pekar också på att risken är stor att utvecklingen blir sämre än vad regeringen räknar med nu. Både i EU och Kina kan utvecklingen bli sämre och påverka Sverige.

– Staten har också ett rejält budgetunderskott, runt 40 miljarder både i år och nästa år, och lånar.

Är regeringen optimistisk eller pessimistisk?

– Om man jämför med banker och andra som lagt prognoser i augusti och september är regeringen mer optimistisk kring arbetslösheten. Men lite mer pessimistisk kring farten i ekonomin, det vill säga tillväxten.

Vad är mest kontroversiellt i budgeten?

– Skattehöjningarna, särskilt de som folk inte haft anledning att räkna med. Rot-avdraget försämras, trots att Socialdemokraternas besked före valet var att de inte ville röra avdraget. Bensinskatten höjs, och före valet såg Magdalena Andersson inte någon anledning att höja.

– Den slopade avdragrätten för gåvor har det också blivit ny debatt om, ändringen är känd sen länge men debatten om timingen har fått ny fart eftersom många nu skänker pengar för hjälp till flyktingarna.

– Men i LO och partiets vänsterflygel är det mest kontroversiella i stället att regeringen håller hårt i plånboken, att den inte satsar mer för nya jobb.

I fredags kunde Ekot berätta att det inte blir en höjning av barnbidraget nästa år. En höjning med 100 kronor var ju ett av Socialdemokraternas mest prioriterade vallöften. Vilka andra vallöften saknas fortfarande?

– Barnbidraget var speciellt eftersom löftet var tidssatt till 2015, och regeringen säger att den kommer att återkomma med det. Det är svårt att komma på fler liknande exempel, men ett annat är möjligen vägslitageavgiften, som skulle slå mot den tunga lastbilstrafiken. Den säger regeringen att den inte kommer kunna införa under hela mandatperioden.

Hur mycket inflytande har vänsterpartiet fått?

– Vänsterpartiet har uppenbarligen haft som strategi att kräva ett antal behjärtansvärda saker som inte kostar så mycket. Och det verkar ha fungerat.

– Partiet har bland annat fått igenom gratis tandvård för fler unga, åldersgränsen höjs från 19-21 år. Öppenvården blir gratis för alla över 85 år. Det blir pengar till mer personal på fritis, och stöd till sommarlovsaktiviteter som ska hjälpa utsatta familjer.

– Däremot har Vänsterpartiet helt misslyckats med att få igenom ett antal skattehöjningar som partiet krävt, bland annat hög kapitalskatt och avtrappat ränteavdrag.

Stefan Löfven tampas med dalande opinionssiffror, är det här en budget som kommer att locka fler väljare?

– I våras sade Socialdemokraterna många gånger att budgeten ska vända opinionen uppåt, det är den första egna höstbudgeten. På sistone har jag inte hört detta sägas så ofta längre. Och det är väl högst tveksamt att det skulle bli så. Åtta av de senaste tio regeringarna har tappat i stöd efter valet, man retar vissa väljare och gör andra besvikna, och ofta har det tagit tid att vända siffrorna uppåt igen.

– För att regeringen ska vända opinionen uppåt är det nog helt avgörande att den lyckas bättre med att pressa ner arbetslösheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista