Volkswagen erkänner: Har fuskat med utsläppstester

1:37 min

Europas största biltillverkare Volkswagen medger att man har manipulerat resultaten av utsläppstester i USA. Det gäller en halv miljon bilar och den tyska biljetten hotas nu av mångmiljardböter. Aktien sjönk dramatiskt när börsen i Frankfurt öppnade i morse.

Efter en tids spekulationer tvingades Volkswagen-chefen Martin Winterkorn i går medge att företaget har fuskat med utsläppstesterna. En särskild mjukvara som installerats i företagets diesel-drivna bilar ser till att de uppfyller de amerikanska miljökraven medan de i daglig körning släpper ut många gånger större avgasmängder än tillåtet.

Det här är en skandal av stora mått för den tyska biljätten som kämpar för att öka sin försäljning på den amerikanska bilmarknaden. Det är också ett hårt slag mot bilchefen personligen som också basar över Volkswagens utvecklingsavdelning.

Den tyske bilexperten Ferdinand Dudenhöffer kommenterar läget:

– Det här kan bara ha kommit till på Martin Winterkorns avdelning. Antingen visste han vad som försiggick, vilket är allvarligt nog. Eller så hade han ingen aning om vad hans medarbetare sysslar med, vilket är ännu värre, säger han.

De ekonomiska konsekvenserna är redan uppenbara. Företaget hotas av böter på motsvarande 150 miljarder kronor av den amerikanska miljömyndigheten och kan räkna med stora skadeståndskrav från enskilda bilköpare. Värdet på aktien har under förmiddagen rasat med 20 procent.

Volkswagens försäkringar om att man kommer att samarbeta fullt ut med amerikanska myndigheter, för att reda ut skandalen, lär knappast räcka för att lindra den allvarliga skadan för företagets anseende, något som också spiller över på övriga tyska bilmärken. Även BMW och Daimler har fått se värdet på sina aktier minska i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista