Tysklands Sigmar Gabriel och Volkswagens Martin Winterkorn. Foto:  Ferdinand Ostrop och Julian Stratenschulte/TT Montage: SR
Tyska regergingen kräver svar om Volkswagen. Foto: TT

Tyska regeringen vill ha svar av Volkswagen

1:34 min

Nu vill den tyska regeringen veta om Volkswagen har manipulerat avgastester för sina bilar även i Tyskland.

I USA, där det först uppdagades att biltillverkaren under flera år fuskat med testresultaten, har Volkswagen idag ställt in försäljningen av de aktuella dieselbilarna.

Europas största biltillverkare riskerar böter på upp till motsvarande 150 miljarder kronor av den amerikanska miljömyndigheten. Men ännu större bedöms skadan på företagets anseende, en förtroendekris som hotar att spilla över på hela den tyska bilindustrin och exportindustrin i stort.

Näringslivsminister och vice förbundskansler Sigmar Gabriel krävde idag att skandalen snabbt reds ut för att begränsa följderna.

Han sa att "Made in Germany" kommer att förbli ett signum för kvalitet världen över och han säger sig vara övertygad om att den här skandalen inte kommer att innebära någon varaktig eller principiell skada för den tyska industrin.

Det tyska miljödepartementet har gett sin kontrollmyndighet i uppdrag att pröva om Volkswagen också har manipulerat testresultat i Tyskland.

Det var den amerikanska miljömyndigheten som upptäckte att Volkswagen i flera år använt en särskild mjukvara som minskar avgasutsläppen på dieselbilar när de testas. I daglig körning släpper de däremot ut upp till 40 gånger mer skadliga avgaser än vad som är tillåtet.

Den tyska miljöorganisationen Deutsche Umwelthilfe beskyller Volkswagen för avsiktlig kroppsskada och kräver koncernchefen Martin Winterkorns avgång. Det är ett krav som hörs från allt fler håll och som lär sysselsätta företagets styrelse när den samlas till ett ordinarie möte på fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista