Polisen har spärrat av ett hus i Söderhamn. Foto: Christian Höijer/ Sveriges Radio
Polisen har spärrat av ett hus i Söderhamn. Foto: Christian Höijer/ Sveriges Radio

Ungdomar fortsatt anhållna för knivmord

1:23 min

Två ungdomar sitter fortfarande anhållna misstänkta för att ha knivmördat en 18-åring i Söderhamn natten mot lördag. Men vad som ledde fram till mordet är fortfarande oklart.

– Vi kan inte säga så mycket om händelseförloppet. Vi konstaterar att det har skett och att en person är avliden och en är allvarligt skadad, men det vet alla redan, säger Christer Sammens, kammaråklagare i Gävle.

Det var natten mellan fredag och lördag som en 18-åring knivskars till döds och en 17-åring skadades allvarligt i centrala Söderhamn. I närheten pågick en gymnasiefest.

Från början anhölls nio ungdomar, som är mellan 15 och 20 år gamla, misstänkta för mordet. Men sex av de är nu släppta.

Vad som tros ha lett fram till mordet vill alltså kammaråklagare Christer Sammens inte specificera. Men han nämner "gammalt groll" och säger att det också finns uppgifter som tyder på att mordet kan ha rasistiska motiv. Båda brottsoffrena kommer från Syrien.

– Det kan finnas uppgifter hos de misstänkta som pekar på att de har en främlingsfientlig inställning. Det kan man hitta i uttalanden gjorda i samband med händelsen och efteråt, säger han.

Flera av de misstänkta ungdomarna är kända av polisen sen tidigare och har dömts för narkotikabrott och misshandel. De tre som fortfarande sitter anhållna är alla elever vid Staffangymnasiet, där också det 18-åriga offret gick.

Under dagen har det varit en dämpad stämning på gymnasiet, säger rektor Fredrik Ebervik. Han berättar att ledningen just nu fokuserar på att stödja personal och elever.

– Och i de grupper där den här eleven har gått kommer vi att ha lite extra insatser, med skolpsykologen bland annat, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista