Anders Ygeman, en bild på pengar och en polis som går in i en bil. Tredelad bild. Foto: Bertil Ericson/TT, Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT
Foto: Bertil Ericson/TT, Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Polisförbundet kritiskt mot budgeten

1:05 min

Polisförbundet är idag besvikna över regeringens budget, man fick en miljard mindre än den summa man hoppats på samtidigt som målet om 20 000 poliser avskaffas.

– Då innebär ju det att istället för att få fler poliser närmare medborgarna, som jag är övertygad om att varenda medborgare vill ha så får man istället färre poliser längre bort ifrån medborgarna, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

– Det blir helt kontraproduktivt, det tycker jag nog är absolut den allvarligaste konsekvensen,

Regeringen slopar kravet på minst 20 000 poliser när de presenterade sin höstbudget i dag. Polisen gjorde den största omorganisationen sedan 1965 under våren, en omorganisation som fortfarande pågår och enligt polisförbundet krävs det ytterligare en miljard för att den ska kunna genomföras. Men inrikesminister Anders Ygeman tycker att polisens anslag är tillräckliga.

– Vi har varit tydliga med att vi har fler poliser än på 30 år, vi satsar mer ekonomiska resurser på polisen än någonsin.

Målet att ha 20 000 poliser har regeringen avskaffat, varför?

– Vi menar att polismyndigheten själv ska avgöra vilken typ av personal de är i störst behov av, det kan vara poliser, det kan vara kvalificerade IT-utredare eller utredare av ekonomisk brottslighet, säger Anders Ygeman. 

Samtidigt får både Säpo och Brottsförebyggande rådet större påslag.

–  Regeringen kriminaliserar nu terrorkrigsresor, organisering, rekrytering och finansiering av terrorresor. Påslaget på Säkerhetspolisen handlar främst i ska kunna lagföra dem som gjort sig skyldiga till de här brotten, säger Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista