EU-kommissionen kan utreda Ungerns hantering av flyktingar

3:44 min

EU-kommissionen förbereder en särskild utredning mot Ungern om de överträtt EU-lagar i sin hantering av människor på flykt, enligt källor till SR. Den ungerska regeringen försvarar att polisen använde tårgas och vattenkanoner mot flyktingar i onsdags, och regeringens talesperson Zoltan Kovács hävdar även att barn skulle ha använts som mänskliga sköldar.

– Ett par hundra unga män började attackera porten, de började attackera polisen. I den andra eller tredje attackvågen använde de barn och kvinnor. Det är verkligen skrämmande, säger Zoltan Kovács.

Men att kvinnor och barn försökte korsa gränsen, är det samma sak som att de användes som mänskliga sköldar?

– Om de blir kastade mot polisen, framknuffade till frontlinjen av de här unga människorna. Det här handlar om mänskliga sköldar, säger Zoltan Kovács.

Regeringens talesman Zoltan Kovács säger att han var i Röszke och med egna ögon såg de våldsamheter som utbröt när flyktingar försökte ta sig igenom gränsstängslet.

Zoltan Kovács, som i princip är så nära premiärminister Viktor Orbán en utländsk journalist kan komma, tycker inte att det här är en flyktingkris utan en "massmigrationskris". Enligt Ungern är majoriteten av de som kommer ekonomiska migranter.

Ungern har fått mycket internationell kritik för att polisen i onsdags använde tårgas och vattenkanoner för att hålla flyktingar kvar på den serbiska sidan av stängslet, sedan gränsen stängdes och de hårdare flyktinglagarna trädde i kraft den 15 september.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har kallat Ungerns agerande för "chockerande" och "oacceptabelt". Svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström har efterlyst åtgärder från EU-kommissionen, vilket alltså kan bli aktuellt.

Men regeringstalesmannen försvarar polisens agerande.

– Att använda tårgas mot en beväpnad folkmassa som har attackerat ungerska polismän, som skyddar Ungerns gräns med sina egna kroppar, är ett proportionellt svar, säger Zoltan Kovács.

Fredrik Sperling som är pressekreterare på UNHCR i Nordeuropa fördömer den ungerska polisens agerande och tycker att deras agerande ledde till att situationen urartade.

Tycker ni att det finns nåt fog för påståendet att barn skulle använts som levande sköldar?

– Nej det tycker vi inte. Att situationen urartar är den ungerska polisen och gränsvakternas ansvar att se till att den inte gör, säger Fredrik Sperling på UNHCR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista