Näringsminister Mikael Damberg med armarna i kors och brunkolskraftverk Weisweiler vid Eschweiler mellan Aachen och Düren i Tyskland Foto: Daniella Backlund/SvD och Pontus Lundahl/TT
Näringsminister Mikael Damberg och brunkolskraftverk Weisweiler vid Eschweiler mellan Aachen och Düren i Tyskland Foto: Daniella Backlund/SvD och Pontus Lundahl/TT

Brunkolsförsäljning svår för regeringen

1:41 min

För regeringen är en försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet en mycket svår fråga eftersom Miljöpartiet är emot en försäljning.

Av miljöskäl borde kolet bli kvar i marken och inte säljas så att någon annan kan bryta det. Det har Miljöpartiet kongressbeslut på.

Men nu sitter partiet i en regering som ska ta ställning till en försäljning, det säger socialdemokraten och näringsministern Mikael Damberg.

– Det är en naturlig följd av den översyn av ägarstrukturen av brunkolsverksamheten i Tyskland som man inledde. Så det här är ett nästa steg i att försöka hitta en ägare till verksamheten.

Men kan Miljöpartiet stoppa det här?

– Ja, men regeringen tar frågan seriöst och därför vill jag inte uttala mig om pris och eventuella köpare nu. För nu är de bolaget som agera, hitta en eventuell köpare och presentera en affär och när man väl har en sådan så blir det föremål för en ägarsamodning där regeringen måste syna affären och vilka framtidsförutsättningar det ger Vattenfall.

En som aktivt motarbetar en försäljning är Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

– Trovärdigheten för Sveriges hela klimatpolitik står på spel här, inte minst inför klimattoppmötet i december. Åsa Romson kommer att åka dit oerhört försvagad om man gör den här affären, säger Jonas Sjöstedt.

Vad tycker du att Miljöpartiet borde göra i det här läget?

– Nu måste de sätta hårt mot hårt. Nu måste de säga att vi går inte med på det här. Vi gick till val på att Sverige ska ha en bra klimatpolitik och man ger upp allt det om man går med på den här affären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista