Ett tusental flyktingar lämnar Budapest, Ungern just nu. Foto: AP Photo/Frank Augstein/TT.
Foto: AP Photo/Frank Augstein/TT.

OECD: Bråttom med enad flyktingstrategi

" 1 miljon människor kommer söka asyl"
1:29 min

Europa måste omedelbart få till en samlad strategi för att lösa den eskalerande flyktingkrisen. Det skriver OECD i en ny rapport.

En miljon människor kommer att söka asyl i Europa i år enligt organisationen och planen från Europa måste komma nu, det säger organisationens generalsekreterare Angel Gurria.

– Migrationen har nu blivit ett strukturellt fenomen i våra ekonomier och samhällen och det är en kris som är här för att stanna. Vi kan vända det här till något mer positivt, men då behövs djärva satsningar, säger Angel Gurria, generalsekreterare på OECD.

OECD kräver nu att Europas ledare sätter fart och på ett tydligt sätt organiserar sig för att ta emot dom eskalerande flyktingströmmarna. Enligt organisationen har Europa både kapaciteten och skyldigheten att hantera flyktingkrisen och det handlar nu om att släppa på rädslan, säger generalsekreterare Angel Gurria.

– Världens ledare får inte bli rädda, den värsta motivationen är rädsla. Vi måste hjälpa, så är det bara.

OECD:s prognos, att en miljon människor kommer söka asyl i Europa, är den högsta siffran sedan andra världskriget. Men generalsekreteraren på OECD tror också att den kraftiga ökningen kommer att ebba ut  och då kommer allt att handla om integration.

– Det här stadiet kommer att ebba ut eller åtminstone stabiliseras. Och då kommer allt att handla om integration, integration, integration, säger Angel Gurria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".