morgan johansson EU flyktingar
Morgan Johansson är positiv till förslaget som väntas av kommissionen. Foto: TT

Obligatorisk fördelning av flyktingar kan bli klart i kväll

1:48 min

Mötet med EU:s migrationsministrarna pågår i Bryssel där huvudfrågan är fördelningen av 120 000 flyktingar bland EU:s medlemsländer.

Det har varit mycket segdragna förhandlingar mellan länderna om det ska vara en obligatorisk fördelning länderna emellan, men mycket talar ändå för att det ändå kommer ett beslut senare idag, om än efter en omröstning.

Mötet med migrationsministrarna i Bryssel inleddes nästan en timme efter utsatt tid.

Det förslag till beslut som finns är öppet för tolkningar och kommer med all säkerhet att ses på olika sätt beroende på vilket lands regering som man pratar med.

Det är Ungern, Tjeckien, Slovakien och Rumänien som inte ställer sig bakom de andra ländernas uppgörelse. De kommer sannolikt tvinga fram en omröstning, vilket är väldigt ovanligt.

Samtidigt lär vissa regeringar ändå kunna säga att fördelningen av flyktingkvoten på 120 000 är frivillig.

Flyktingarna kommer i huvudsak också att fördelas från Grekland och Italien till övriga medlemsländer när nu Ungern verkar välja att ställa sig helt utanför EU:s fördelning av den här flyktingkvoten.

Ändå är dom allra flesta här medvetna om att 120 000 är långt ifrån tillräckligt för att möta det behov som finns. I dag kom nämligen en rapport från OECD där stora industriländer ingår. Enligt rapporten väntas ungefär en halv miljon människor söka sig till EU i år och som uppfyller FN:s flyktingstatus.

Enligt Sveriges migrationsminster Morgan Johansson finns det inte heller någon annan väg än att till slut komma överrens här i Bryssel idag.

– Vi inser allihop att vi sitter i samma båt. Nämligen att det kommer väldigt många flyktingar till Europa totalt sett, och de åker genom ett antal länder. Så Finland och Norge är ju i samma situation som vi är till Tyskland och länder ännu längre ner. Vi måste försöka lösa detta gemensamt och då tror jag att lösningen är att hitta ett omfördelningssystem i Europa.

Men nu är det ju en akut situation, Kroatien uppmanar Serbien att skicka flyktingar mot Ungern.

– Ja, så ska vi aldrig ha det mellan våra nordiska länder som den relationen nu utvecklar sig, säger Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista