Näringsminister Mikael Damberg och miljöminister Åsa Romson. Foto: TT.
Näringsminister Mikael Damberg och miljöminister Åsa Romson. Foto: TT.

Romson: Svårt att stoppa försäljning av Vattenfall

"Det krävs stora förändringar"
1:39 min

Miljöpartiet har mycket små möjligheter att stoppa en försäljning av Vattenfalls brunkol. Den bedömningen gör i dag språkröret Åsa Romson.

Enligt henne måste både Socialdemokraterna och en majoritet i Riksdagen vilja stoppa en affär för att det alls ska vara möjligt.

Miljöpartiet vill inte att Vattenfall ska sälja sin brunkolsverksamhet, eftersom den är så miljöfarlig. I stället borde den avvecklas. Det har Miljöpartiets kongress slagit fast. Ändå har Miljöpartiets ledning redan accepterat att Vattenfall letar efter nya ägare till brunkolen.

Att hålla både det egna partiet och regeringskamraterna Socialdemokraterna på gott humör är med andra ord ingen lätt uppgift för Åsa Romson, och i förmiddags ville hon inte kommentera frågan över huvud taget.

– Nu är alltså beskedet att det krävs stora förändringar av ägardirektiven för att stoppa en försäljning av miljöskäl och det skulle i sin tur kräva ett riksdagsbeslut, säger Åsa Romson.

Det finns en irritiation inom Miljöpartiet över att Vänsterpartiet lägger ansvaret för en eventuell försäljning på miljöminister Åsa Romson. Det är enligt många en orimlig hållning när alla andra riksdagspartier vill sälja.

Näringsminister Mikael Damberg, som alltså i princip vill sälja, vill ändå inte säga något definitivt i dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".