Ny forskning: Sjuka barn ger lägre lön

2:02 min

Föräldrar som är hemma mycket för vård av barn får lägre lön senare i yrkeslivet, visar ny forskning från regeringens utvärderingsmyndighet IFAU.

– Jag tycker att det är jättesynd. Speciellt som det är många företag som hävdar att man ska kunna kombinera jobb och familjeliv, men när det kommer till kritan så kan man inte det, säger mamman Ninni Jakobsson som är hemma med sin son som har feber. 

Ju mer vab en förälder tar ut desto lägre lön har personen senare, visar forskningsrapporten från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. Tidigare studier visar att föräldraledighet påverkar lön negativt, men få har tittat på den tillfälliga föräldrapenningen, vab. 

Löneskillnaderna är störst bland män enligt sociologen Katarina Boye som gjort rapporten.

 – Om det är ett orsakssamband så straffar sig vab mer för män. 

Varför är det så?

 – En anledning kan vara att arbetsgivare inte förväntar sig att pappor ska vara borta från jobbet för att ta hand om barn, och de enskilda pappor som är borta mycket kan uppfattas som oengagerade i sitt jobb, säger Katarina Boye.

Över 23 000 personer, både män och kvinnor, som fick sitt första barn 1994 ingår i studien. Efter fem år har pappor som tagit ut mycket vab två procent lägre lön än de som tagit ut normalt. Mycket vabbande räknas här som minst 13,5 dagar.

När barnet blir äldre ökar skillnaderna. Efter 13 år har till exempel pappor som vabbat mycket fem till sex procent lägre lön. 

Kvinnor tar ut cirka två tredjedelar av alla vabdagar och för dem är löneskillnaderna små. 

Patrik Levin som sitter med lilla Valdemar i famnen på Norr Mälarstrand i Stockholm vill förändra rådande ordning. 

– Det är väl bara att se till att fler män tar ut vabdagar så att det blir ett faktum som arbetsgivarna ska förhålla sig till. Sedan får man också ställa krav som arbetstagare, det är ju löneförhandling varje år och misstänker man att det här ligger bakom får man trycka på, säger han. 

Sociologen Katarina Boye menar att ett jämnare uttag mellan kvinnor och män skulle påverka lönen. 

– Om kvinnor och män tog ut lika mycket vab så skulle man ju också ha mer lika förväntningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista