En sjuk person samt Annika Strandhäll.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill minska sjukskrivningarna. Foto: Erik G Svensson/TT, Marcus Ericsson / TT.

Regeringens förslag för att stoppa sjukskrivningarna

2:01 min

Regeringen sätter nu upp ett mål för hur många sjukdagar per år som svenskarna ska ha i snitt. 

– Nio dagar per person år 2020, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Om man tittar på de prognoser som vi har i sjukförsäkringen idag så motsvarar det här en tredjedel lägre än vad som är prognostiserats till år 2020 och att 80 000 personer inte skulle bli sjukskrivna jämfört med prognosen, säger hon.

I dag presenterar regeringen flera förslag för att stoppa ökningen av sjukskrivningarna. 

Enligt försäkringskassan kommer de galopperande sjukskrivningskostnaderna fortsätta att öka de närmaste åren, från dagens 32 miljarder till över 50 miljarder om fyra år. För att vända utvecklingen inför nu regeringen alltså ett mål för det så kallade sjukpenningtalet, det vill säga antalet sjukdagar per person och år. Det ska ner från dagens 10,1 till 9,0.

Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen som blev klar i våras ville ha ett mål för sjuktalen. Och mål hade man också i början av 2000-talet, när sjukpenningtalet var dubbelt så högt som idag men halverades på fem år.    

– Vi har tidigare haft mål för sjuktalen i Sverige och det visade sig att det var framgångsrikt. Det har blivit styrande för myndigheternas arbete, man har arbetat väldigt fokuserat för att nå målet, säger Annika Strandhäll.

Sjukpenningtalet avser dagarna med sjukpenning och rehabilitering. Men det finns också ett annat mått på ohälsan, det är ohälsotalet. Där ingår även sjukersättning, det vill säga det som tidigare kallades för förtidspension. Regeringen sätter även där ett mål: den prognos som idag finns, om 18 000 nya sjukersättningar per år, ska hålla.

Därmed finns ingen risk att regeringen ska försöka hålla nere sjukpenningtalet genom att förtidspensionera folk istället, säger Annika Strandhäll.

– Folk ska inte hamna i sjukersättningen eller förtidspension, det är ingen lösning på det här. Det handlar i stället om att stötta människor så att de faktiskt har möjlighet att komma tillbaka till arbetsmarknaden, säger Strandhäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista