Kommuner kräver undantag från fördelning av ensamkommande

1:49 min

Trycket är nu så hårt på de landets tre storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö att man vill undantas från Migrationsverkets fördelning av ensamkommande flyktingbarn.

Städerna tar så ett stort ansvar för transitboenden och för ensamma barn som flyttar in med anknytning till släkt eller vänner att man inte klarar fler.

- När Migrationsverket fördelar ut ensamkommande barn över landet så finns även storstäderna med i den fördelningen, men när trycket nu är så hårt så menar vi att andra måste hjälpa till och avlasta oss, säger Sven Höper, direktör för välfärd och utbildning på stadsledningskontoret i Göteborg.

Läget är pressat i storstäderna. Till Göteborg anländer just nu mellan 40 - 60 ensamkommande barn per dygn.
Situationen i städerna är speciell. Förutom de ensamkommande barn som fördelas ut över landet av Migrationsverket så kommer också en stor andel unga ensamkommande till städerna som flyttar till släkt eller vänner som de har någon anknytning till. Dessutom hyser städerna de nyanlända barnen innan de placeras ut i kommunerna, så kallade transitboenden.

På bara 12 timmar öppnade Göteborg ett sådant transitboende i en nedlagd skola i helgen.
- Förr har vi sett på TV hur människor lidit långt borta. Nu har det kommit väldigt nära oss och alla måste bidra för att lösa situationen säger Sven Höper.

Storstadskommunerna kräver nu att SKL, Sveriges kommuner och landsting driver deras krav och förhandlar med staten. Städerna vill undantas från den fördelningsprincip som Migrationsverket gör av ensamkommande flyktingbarn men efterlyser också tydligare riktlinjer.

Det handlar dels om en önskan att Länsstyrelserna ska ta ett större ansvar och samordna alla frivilliga insatser och vem som ska ta ansvar för alla de vuxna flyktingar som kommer till exempelvis Göteborg och stannar ett tag innan de reser vidare för att söka asyl i till exempel Norge. En grupp som idag hamnar i en gråzon menar Sven Höper.

- Regelverket måste styras upp, angående vad som är kommunen och statens ansvar, för här kommer en del saker som hamnar emellan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista