EU-mötet: gränskontroller och mer bistånd

1:58 min

Efter midnatt avslutades EU:s extrainkallade toppmöte med stats- och regeringscheferna i Bryssel för att hitta en långsiktig lösning på flyktingkrisen.

EU-ledarna träffades efter flera veckor där hårda ord utväxlats mellan flera länder, framför allt mellan Ungern och Tyskland.

En av huvudpersonerna på toppmötet var Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Det finns saker som vi är överens om och saker som vi inte är överrens om, sade Angela Merkel och valde sedan att prata om de saker som de var överens om vid sin presskonferens efter mötet när hon fick en fråga om Viktor Orbán.

Källor till Ekot uppger ändå att Merkel ska ha använt skarpa ord mot Ungerns Viktor Orbán under mötet med EU-ledarna när det gäller Ungerns sätt att sköta mottagandet av flyktingar och migranter. "En utskällning" som det uttrycktes. Annars ska det ha varit ett rätt så sansat toppmöte.

EU-ledarna enades under det sju timmar långa mötet bland annat om att satsa mer biståndspengar till Syriens grannländer, Turkiet, Jordanien och Libanon. Totalt rör det sig om en miljard Euro. Pengar ska gå till både FN:s flyktingorgan UNHCR och till FN:s matprogram WFP.

Inom ett par månader ska dessutom mottagningscenter byggas upp i Grekland och Italien med hjälp av EU.

Samtidigt anser EU-ledarna att det är viktigt att det sker en kontroll av EU:s gränser mot de länder som inte är EU-medlemmar eller medlemmar av Schengensamarbetet som till exempel Norge - och det ska göras både till land och till sjöss. Men det blev ingen riktig överenskommelse om hur det här ska ske. Diskussionerna ska fortsätta.

Det var ändå flera länder som drev frågan hårt men Sveriges statsminister Stefan Löfven säger nej.

– Sverige har påpekat att det här är ett nationellt mandat. Inte ett EU-mandat men vi kan säkert hjälpas åt, säger Stefan Löfven.

Betyder det att Sverige är emot en EU-ledd gränsstyrka, en EU-ledd gränspolis?

– Vi som land måste ha kontroll över våra gränser. Det är en av våra uppgifter, inte minst enligt internationella regler. Vi kan däremot samarbeta bättre och se till att man upprätthåller det. Sist och slutligen är det ländernas eget beslut om hur detta ska ske, sade Stefan Löfven på presskonferensen efter mötet.