Flera döda efter pilgrimsvandring i Mina utanför Mecka.
Flera döda efter pilgrimsvandring i Mina utanför Mecka. Foto: Saudiska civiförsvaret och Mosa'ab Elshamy/TT

Minst 717 ihjältrampade i Mecka

"Alla är ledsna här, vi är ledsna"
1:47 min

Mer än 700 personer har trampats ihjäl i samband med vallfärden i Mecka och mer än 800 har skadats, enligt saudiska myndigheter. Det är den allvarligaste olyckan på 25 år vid pilgrimsfärden.

Ambulanser försöker ta sig fram genom folkmassan i Mina, al-Jazeeras TV-bilder visar stor trängsel, på andra bilder syns skadade i vita pilgrimsdräkter som ligger på marken.

Det var i morse som pilgrimer var på väg från ett tältläger några kilometer utanför Mecka till den plats där stenar kastas på pelare som symboliserar djävulen. Det blev plötsligt trångt och människor ramlade, de trampades ner och dödades eller skadades.

Det har hänt på nästan samma plats flera gånger tidigare, men det här är den dödligaste olyckan sen år 1990 då mer än 1 400 personer trampades till döds i en tunnel.

Flera miljoner muslimer väntas göra vallfärden i år, det är en av islams fem pelare och en plikt för alla muslimer som har möjlighet att någon gång i livet resa till den heliga platsen Mecka.

Myndigheterna i Saudiarabien har tidigare fått kritik för bristande säkerhet, i dag säger Saudiarabiens hälsominister att pilgrimerna inte respekterade tiderna vid de heliga platserna och att det var orsaken till olyckan. 

Samtidigt reagerar Irans regering starkt, och skuldbelägger saudiska myndigheter för tragedin – bland de omkomna är 43 Iranska medborgare.

Leila Achour från Malmö är en av miljoner som just nu gör pilgrimsfärden, hon säger till P4 Malmöhus att hon själv inte såg något av olyckan, men att människor är i sorg.

– Alla är ledsna här faktiskt, men vad ska man göra.

Växjöbon Avdi Islami passerade platsen tidigare idag. 

– Jag tror att det har blivit ett större misstag. Det är ju enkelriktade gator så folk kanske har gått fel och gått i motsatt riktning och det har blivit konstigt. Men det vet jag inte säkert, det är bara vad jag har hört nu, säger Avdi Islami till P4 Kronoberg.

Hajj till Mecka kan man göra när som helst under året, men de flesta väljer att göra det under högtiden Eid al-Adha som inleddes på tisdag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".