Påven håller tal. Foto: Carolyn Kaster/TT
Påven håller tal. Foto: Carolyn Kaster/TT

Påven: Dödsstraff måste upphöra

2:35 min

Påven Fransiskus tog upp flera känsliga ämnen i dag när han talade till USAs samlade kongress. Framträdandet är historiskt, det har aldrig tidigare hänt att en påve riktat sitt budskap direkt till kongressen.

Stämningen i kongressen föreföll högtidlig och uppsluppen på samma gång, när påven leende tog sig fram till kongressens talarstol, där han hälsade på vicepresidenten Joe Biden och talmannen John Boehner, båda troende katoliker.

Den vanligtvis tuffe Boehner var påtagligt överväldigad och rörd.Han hade svårt att hålla tårarna borta under påvens nästan timslånga tal. Påven uppmanade kongressen att skydda klimatet och vända den utveckling som människor orsakar.

–  Jag är säker på att vi kan göra en skillnad.

Människans påverkan på miljön är fortfarande en kontroversiell fråga i USA, liksom invandringar och flyktingmottagande. Påven manade till medmänsklighet och generositet.

– Låt oss se flyktingarna som människor, betrakta deras ansikten och lyssna på deras berättelser.

Påven efterlyste dialog och samarbete och sa att ingen religion försvarar fundamentalistiskt våld.

Han manade till större ekonomisk jämlikhet och påminde om medborgarrörelsen rättfärdiga kamp för lika rättigheter för afro-amerikaner.

Påven fick applåder när han sa att allt mänskligt liv ska skyddas. Det förstods som stöd för abortmotstånd, men det innebär också, sa påven, att dödsstraff måste upphöra.

Vicepresidenten Joe Biden, möjlig presidentkandidat för demokraterna, applåderade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista