Elvir Gigovic, ordförande för Sveriges muslimska råd kritiserar Saudiarabien för hantering av Hajj  Foto:TT
Elvir Gigovic, ordförande för Sveriges muslimska råd kritiserar Saudiarabien för hantering av hajj Foto:TT

Kritik mot Saudiarabien för hanteratering av säkerheten

2:00 min

Efter gårdagens tragedi då fler än 700 muslimska pilgrimer trampades ihjäl kommer hård kritik från flera länder.

Ordföranden för Sveriges muslimska råd Elvir Gigovic, ifrågasätter om Saudiarabien klarar av att ta ansvar för så många människors liv i samband med pilgrimsfärden.

– De har de förutsättningar som krävs resursmässigt att få ordning på detta. De vet hur mycket människor som är på plats, det handlar om miljoner människor. Det är inga nya moment som tillkommer så de borde ha den erfarenhet som krävs.

Det var i går morse som två stora grupper pilgrimer samtidigt kom till en vägkorsning några kilometer utanför Mecka. Av okänd anledning utbröt panik, trängsel uppstod och människor trampades ner och skadades eller dödades. Liknande olyckor har hänt flera gånger tidigare när det har varit pilmgrimsfärder till Mecka.

Elvir Gigovic, ordförande i Sveriges muslimska råd, menar att saudiska myndigheter brustit i säkerhetsarbetet.

Saudiarabien får skarp kritik för katastrofen, bland annat från Turkiet och Iran. Saudiska myndigheter pekar istället ut "odisciplinerade" pilgrimer som ansvariga. Saudiarabiens hälsominister säger i ett uttalande att pilgrimerna inte respekterade tiderna vid de heliga platserna och att det var orsaken till olyckan

Myndigheterna i Saudiarabien har tidigare fått kritik för bristande säkerhet.

Omkring 1 600 svenskar tros vara på plats i Mecka. Utrikesdepartementet hade på torsdagskvällen inga uppgifter om skadade svenskar. Just nu samlar ambassadpersonalen på plats i Saudiarabien in information om läget genom lokala myndigheter och andra ambassader, sägerKent Öberg är pressansvarig vid Ud:s presstjänst.

Elvir Gigovic, ordförande för Sveriges muslimska råd, hoppas att kritiken som nu riktas mot saudiska myndigheter ska få påverkan för säkerheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista