Bild från demonstrationen i Lahtis på torsdag kväll.
1 av 2
Bild från demonstrationen i Lahtis på torsdag kväll Foto: Heikki Ahonen/Yle
Demonstration i Torneå mot att Finland tar emot flyktingar. Foto Marcus Nilsson / Sveriges Radio.
2 av 2
Demonstration i Torneå mot att Finland tar emot flyktingar. Foto Marcus Nilsson / Sveriges Radio.

Asylsökande attackerade i Finland

Stärkt polisbevakning väntar
1:17 min

I den finska staden Lahtis blev nyanlända flyktingar i går attackerade med fyrverkeripjäser och stenar. Bussen kom till Lahtis med ett femtiotal asylsökande som tidigare kommit till Torneå över gränsen från Sverige.

På den korta videofilm som YLE:s reporter i Lahtis lyckats fånga på plats ser man bussen med de asylsökande köra in på parkeringen, eskorterad av en polisbil.

Och runtomkring i den, kraftiga smällar och ljussken från demonstranternas fyrverkeripjäser mot bussen. En stund senare stiger de första passagerarna ut. En barnfamilj, mamma, pappa och ett sovande spädbarn.

Bussen hade rest från Torneå tidigare under dagen, liksom flera bussar som var på väg mot flyktingboenden i andra syd finländska städer.

Till stadsdelen Hennala i Lahtis hade ett trettiotal demonstranter samlats för att vänta in bussen och de ska enligt journalisten på plats också ha kastat sten på honom och på Röda Korsets medarbetare.

Bilderna på demonstranter i nattmörkret, hållandes i den finska flaggan, sprids nu världen över. En av demonstranterna bär ku klux-klan-klädsel.

Ingen ska ha kommit till fysisk skada i attacken. Finska myndigheter och frivilliga arbetar febrilt med att söka husrum åt alla de flyktingar som kommer till Finland just nu. Spontana demonstrationer från lokalbefolkning möter flyktingarna i allt fler städer.

Stärkt polisbevakning väntar under morgonen och dagen, då flera bussar med asylsökande är på väg till Lahtis.

Finlands statsminister Juha Sipilä fördömer attacken och skriver på Twitter att hot och våld som riktar sig mot asylsökare och migranter ovillkorligen måste fördömas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".