Sverigedemokraternas Paula Bieler och Socialdemokraternas Morgan Johansson. Foto: TT.
Sverigedemokraternas Paula Bieler och Socialdemokraternas Morgan Johansson. Foto: TT.

Pressad regering kommer möta motstånd i riksdagsdebatten

2:01 min

I eftermiddag hålls en särskild debatt om flyktingkrisen i riksdagen. Migrationsminister Morgan Johansson kommer att pressas från alla håll om hur Sverige ska hantera frågan.

Sverigedemokraternas integrationspolitiska talesperson Paula Bieler - som deltar i debatten - har två krav på regeringen.

– Dagens system är inte hållbart. Vi måste återupprätta gränserna till EU och vi måste öka stödet till UNHR och till närområdena, säger hon.

Dagens debatt i riksdagen om den akuta flyktingkrisen har begärs av både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Regeringen företräds av migrationsminister Morgan Johansson, som den senaste tiden både har förhandlat på EU-nivå om hur flyktingvågen ska hanteras och här hemma ansvarar för mottagandet av ungefär tusen asylsökande per dag.

I debatten kommer han attackeras från både vänster och höger.

Moderaternas Johan Forssell efterlyser en plan för hur regeringen ska möta migrationsutmaningarna.

– Jag tycker att det känns som att regeringen hela tiden är två på bollen och lite famlar i mörkret, säger han.

Vad syftar du på då?

– Ta till exempel det här med att hjälpa människor i närområdet. Det föreslogs av Moderaterna för en tid sedan och då kallade regeringen det oansvarigt. Nu har man hux flux ändrat sig. Samma sak är det med att införa säkra länder i asylhanteringen. Det är i och för sig bra att regeringen ändrar sig men det visar inte på något vidare ledarskap.

Kristdemokraternas Desirée Pethrus vill ha ett tydligt besked om att regeringen på allvar tänker agera för fler lagliga vägar till EU.

– Vi från KD har föreslagit att humanitära visum och nödvisum är ett alternativ. Det är något som vi har drivit sedan EU-valrörelsen.

Varför är det bra med humanitära visum?

– Vi tror att man slår undan fötterna på smugglare och de ligor som tjänar pengar på människor som befinner sig i ett utsatt läge. VI tror att man skulle få en mer ordnad asylprövning.

Johan Hedin, som företräder Centerpartiet, kräver konkreta åtgärder för att skapa jobb till de nyanlända som nu har kommit till Sverige.

– Jag tror att man är rädd för att ta i vissa känsliga frågor. Det handlar förstås om arbetsmarkandsfrågor, säger Johan Hedin.

Vad är det för besked ni vill ha?

– Vi vill att regeringen ser att detta är ett problem som inte kommer att lösa sig av sig själv. Vi måste ha en öppnare och mer flexibel arbetsmarknad för att den som flyttar till Sverige lättare ska få jobb.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista