Emblem till Volskwagenbilar ligger i en hög.
Det var i torsdags som det bekräftades att även bilar i Europa omfattades av det miljöfusk som ursprungligen avslöjades i USA. Foto: Michael Sohn/AP/TT.

Volkswagen fuskade med lastbilar

1:04 min

I väntan på att Volkswagen ska meddela vem som blir ny koncernchef fortsätter skandalen med avgasmanipulationer att breda ut sig. Enligt nya uppgifter i dag rör det sig om nära tre miljoner bilar bara i Tyskland som är omfattas av fusket.

Det meddelade den tyska trafikministern när förbundsdagen hade en särskild debatt om avgasfusket i dag.

Det börjar sippra ut mer konkreta uppgifter om skandalens omfattning. Det som i början av veckan handlade om knappt en halv miljon diesel-bilar i USA, är nu elva miljoner varav 2,8 miljoner bilar i Tyskland, enligt trafikministern Alexander Dobrindt.

Det är inte bara personbilar som är berörda. Även lätta lastbilar har fått programvaran installerad som gör att bilen i testmiljö visar på väsentligt lägre utsläpp av miljö- och hälsofarliga avgaser än vad bilen verkligen släpper ut i trafiken.

Man undersöker nu också om fler än de hittills nämnda fordonen med 1,6 och 2-litersmotorer har manipulerats. Det finns uppgifter om att det har skett även med bilar som har 1,2 litersmotorer.

Regeringen har tillsatt en undersökningskommission som är i gång med sitt arbete i Wolfsburg där Volkswagen har sitt säte. Bedömare här i Tyskland är överens om att det dröjer innan man får redan på hela omfattningen av bedrägeriet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista