Bombraider i Sanaa i Jemen. Foto: Hani Mohammed/TT
Bombräder i Sanaa i Jemen. Foto: Hani Mohammed/TT

Vittnar om klustervapen i Jemen

2:25 min

Kriget i Jemen har nu pågått i ett halvår, och den saudiledda koalitionen fortsätter flygbomba mål i landet, i syfte att besegra de så kallade huthirebellerna. Human Rights Watch har dokumenterat en rad brott mot folkrätten i samband med flygräder i norra Jemen - nu senast användandet av så kallade klusterbomber i befolkade områden. 

Bomben slog ner när vi sov, vi skadades allihop, mina bröder också. Nu kan jag inte gå, min mor bär mig, ser till att jag kommer ut och tvättar mig, berättar Fatima Ibrahim al-Marzuqi, från byn Malus i norra Jemen, i en film som människorättsorganisationen Human Rights Watch har satt i hop.

Teamet från HRW var i Jemen senast i juli i år, för att dokumentera hur den saudiledda koalitionens flygbombningar påverkar befolkningen i de huthikontrollerade områdena i norr.

– Medan vi var på plats var det bland annat ett kraftigt flyganfall mot ett område där anställda på ett kraftverk bodde, och över 60 personer dödades, berättar Ole Solvang, researcher på HRW.

De kom dit dagen därpå och kunde dokumentera händelsen. Han och kollegorna noterade också ytterligare minst fyra flygangrepp mot marknader, dit människor gått för att till exempel köpa mat. 

– I ett av dem dödades 60 personer - det är allvarligt brott mot folkrätten, säger han.

De hittade även rester av fyra sorters amerikansktillverkade klustervapen, och enligt Ole Solvang tyder det mesta på att dessa släppts av den saudiledda koalitionen, som stöds av USA i sin kamp mot rebellerna.

Klustervapen är en bomb eller raket som innehåller en mängd mindre sprängdelar. De täcker därmed stora ytor, och när de släpps över befolkade områden är det alltså mycket hög risk att civila drabbas. Det var det som hände Fatima, och många andra med henne.

Ett annat problem med klusterbomberna är att alla sprängdelar inte exploderar direkt, utan blir liggande och kan utlösas när någon råkar trampa på dem, eller nyfikna barn tar i dem.

– Nu senast fann vi många bomber som inte hade exploderat, och vid ett tillfälle var vi nära att trampa på en. Den låg ute på ett fält och sanden hade nästan täckt den helt, det var bara en liten bit som stack upp, berättar Ole Solvang.

Eftersom klustervapen orsakar ett så stort lidande för civila har 117 av världens länder skrivit under en konvention som förbjuder användandet av dem. Varken USA eller Saudiarabien har anslutit sig till konventionen, men det friar dem inte från ansvar, säger Ole Solvang.

– De är ändå bundna av folkrätten, och internationell folkrätt är tydlig med att man bara får använda vapen som kan skilja mellan stridande och civila.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista