Miljöminister Isabella Lövin, statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström. Foto: Tina Magnergård-Bjers/TT.
Statsminister Stefan Löfven utanför FN-högkvarteret i New York tillsammans med miljöminister Isabella Lövin och utrikesminister Margot Wallström. Foto: Tina Magnergård-Bjers/TT.

FN klubbar utvecklingsmål fram till år 2030

1:28 min

I FN-högkvarteret i New York där världens hittills största toppmöte mellan stats- och regeringschefer pågår har  17 nya utvecklingsmål som blir FN:s nya agenda fram till år 2030 klubbats. De nya utvecklingsmålens övergripande tema är "hållbarhet" och ska prägla både politik och reformer i FN:s medlemsländer. Sveriges statsminister Stefan Löfven var på plats i FN när de nya målen antogs, och bland andra påven Franciscus och fredspristagaren Malala talade.

--Det var en mycket stark och värdig ceremoni för invigningen av 2030-agendan och jag tycker påvens tal var väldigt starkt. Malala Yousafzai är ju alltid intressant att lyssna på - denna fantastiska unga kvinna med sådan styrka och sådan integritet och pondus. Så det var en stark inledning och nu är det som vi säger - att gå från ord till handling också. Därför har Sverige tagit initiativ till en högnivågrupp med nio regerings- statschefer från olika delar av världen. Och det betecknas som en mycket stark start på det är målarbetet.

Vad täcker ni in i den här gruppen som inte redan är intecknat när det gäller agenda 2030?

--Vad vi vill göra är att ta på oss ett stort ansvar själva i respektive länder, att påbörja samarbetet med både företag och myndigheter och inte minst civilsamhället. Så här har vi ju en stark position i Sverige, menar jag. Men det handlar också om att inspirera varandra och kanske inspirera andra också. Sammantaget göra vårt, vad vi kan, för att se till att implementeringen blir så stark och så snabb som möjligt, säger Stefan Löfven.

De nya hållbarhetsutvecklingsmålen skiljer sig från milleniemålen, bland annat att det här ska på något sätt kräva någonting av alla länder, alla regeringen, alla jordens invånare.

Hur kommer vi att konkret att märka av detta i Sverige?

--Det är ju regeringens uppdrag nu att se till att tillsammans med civilsamhället, med företagen, med myndigheter, med kommuner och landsting, ta det här steget vidare. Vad är det Sverige ska göra för att göra vår del i detta. Det vill jag ha med mig alla aktörerna på, säger statsminister Stefan Löfven.

Bland de nio i den högnivågrupp, som Sverige initierat ingår bland andra Tysklands Angela Merkel, Brasiliens Dilma Rouseff och Sydafrikas Jacob Zuma. I New York ska de ha sitt första möte nu under helgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista