Lena Micko (S). Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Lena Micko (S). Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Inget klart besked från SKL om rätten till heltid

1:56 min

I valrörelsen lovade ju Socialdemokraterna att heltid ska bli norm för alla som jobbar i välfärden genom ett nationellt kollektivavtal. Men i Ekots lördagsintervju i dag gav Lena Micko, som är ny ordförande i Sveriges kommuner och landsting, inget klart besked om hur det blir med rätten till heltid.

– Möjligheten att lyckas med det här är inte första hand en avtalsfråga, det är en verksamhetsfråga. Sedan om det här blir en del av avtalsrörelsen, och hur det kommer att lösas, det är en fråga som kommer i vår, säger Lena Micko.

Tycker du att Stefan Löfven gick lite för långt när han utlovade "om vi får majoritet i SKL, så ska vi införa det här avtalsvägen"?

– Nej, det tycker jag inte att han gjorde. Men han var inte inne på en viktig fråga, som jag ändå har ansvaret för som ordförande i SKL, och det är hur vi gör det.

För fackförbundet Kommunal är rätten till heltid sedan många år ett av de mest prioriterade kraven. Det gäller också inför den stundande stora avtalsrörelsen, understryker Lenita Granlund, som är avtalssekreterare på Kommunal.

– Jag utgår från att det är en fråga för avtalsrörelsen, precis som man har lovat, och att det blir en del av det nationella kollektivavtalet 2016, säger hon.

Varför är det så viktigt med rätt till heltid för er?

– Det är ju en jämställdhetsfråga. Det måste vara så att heltid ska vara en norm, även i kvinnodominerade yrken och att man ska kunna försörja sig på sin lön.

Lenita Granlund säger att hon är förvånad över Lena Mickos uttalanden i Ekots lördagsintervju om att rätten till heltid inte, i första hand, är en avtalsfråga.

– Vi får naturligtvis ta kontakt med SKL:s politiska ledning och diskutera frågan. För oss är allt annat än reglering i kollektivavtal 2016 oacceptabelt.

Men vad säger att det här inte går att lösa på frivillig väg?

– Det här är en fråga vi har jobbat med aktivt sedan 2010, men det går alldeles för långsamt. Det händer inte särskilt mycket ute i kommunerna när det går på frivillig basis. Det måste till ett tryck i frågan, och därför är det viktigt att det regleras i kollektivavtal, säger Lenita Granlund på Kommunal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista