Olivia Erixon, CUF i talarstolen på centerstämman. Foto: Pontus Lundahl/TT
Olivia Erixon, CUF vill att Sverige går med i Nato. Foto: Pontus Lundahl/TT

Många ville debattera Nato på C-stämma

2:17 min

Över 100 ombud ville vara med och debattera när Centerpartiet i natt beslutade att partiet ska kräva att Sverige ska gå med i försvarsalliansen Nato.

Olivia Erixon från Centerns Ungdomsförbund tyckte att det är nu man måste agera om inte debatten ska komma för sent.

– Att säkra vårt försvar är helt enkelt internationell solidaritet. Och det bästa, säkraste och mest effektiva sättet att säkra vårt försvar är idag att gå med i Nato, sade Erixon.

Men Håkan Larsson från Jämtland ville vänta med beslutet:

– Jag tycker vi borde kunna enas om att förslaget ska återremitteras och diskuteras brett i hela rörelsen. Annars kommer ni att splittra det här partiet i en oerhört viktig principiell fråga. Undvik det är min uppmaning.

Debatten var intensiv och stundtals hård och drygt 100 talare deltog. Erik Thunefors från Västernorrland:

– Chansen för att Sverige ensidigt idag skulle till exempel av Ryssland är obefintligt. Men vid ett svenskt Nato-medlemskap kommer spänningarna att öka i Östersjöområdet.

Eva Hellstrand från Jämtland.

– Det här är en fråga som inte är klar, som vi inte har funderat tillräckligt kring, som vi egentligen aldrig har haft uppe. Det har inte funnits någon organiserad diskussion i det här partiet, i denna stora, viktiga fråga.

Bland förespråkarna fanns stor oro för det förändrade säkerhetsläget och Rysslands ändrade beteende. Tim Vanberg Blekinge:

– Centervänner, nu tycker jag tiden är mogen att sätta ner foten och verkligen tar ställning för att gå med i Nato. Vi måste inse att vi faktiskt inte har förmågan att själva försvara oss.

Kerstin Lundgren utrikespolitisk talesperson.

– Det är tid att inleda en process för att söka medlemskap, utan kärnvapen eller stationär utländsk trupp på svenskt territorium. Vi vill göra den processen tillsammans med Finland, vi gör det öppet, så ingen luras om vår avsikt.

Frågan om Nato-medlemskap eller ej är en mycket svår fråga för Centern som tidigare i historien starkt förespråkat alliansfrihet för Sverige.

Förslaget som kom från partistyrelsen antogs strax före midnatt efter omröstning med siffrorna 273-157.

Det innebär att Centerpartiet ska inleda en process för att Sverige ska gå med i försvarsalliansen Nato helst i samarbete med Finland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista