Frankrike deltar i bombningar mot IS

Franskt stridsflyg deltar nu för första gången i bombningarna av IS ställningar i Syrien. Det framgår av ett uttalande från den franske presidenten.

Tidigare har Frankrike deltagit i anfall i Irak, och det var i början av september som man började med spaningsflygningar över Syrien. Men nu har alltså franska plan också deltagit i stridshandlingar i Syrien.

Samtidigit säger nu Iraks militärledning i ett uttalande att Ryssland har inlett ett militärt underrättelsesamarbete med Irak, Iran och Syrien. Syftet med verksamheten, som ska styras från Bagdad, är att bekämpa IS.

Enligt uttalandet ska representanter för de fyra ländernas generalstaber leda arbetet i Bagdad växelvis, tre månader i taget.

Huvuduppgiften blir att samla in, bearbeta och analysera informationsflödet om situationen i Mellanöstern, främst för att bekämpa IS.

Sedan tidigare är det känt att Ryssland har ökat sin militära närvaro i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista