Katalaner viftar med självständighetsflagga. Foto: Manu Fernanddez/TT.
Katalanska anhängare till regionpresidenen Artur Mas viftar med självständighetsflagga. Foto: Manu Fernandez/TT.

Katalonien röstade för självständighet

1:44 min

I Katalonien i Spanien fick de partier som vill ha självständighet en klar majoritet i regionens parlament. Striden blir alltmer infekterad med regeringen i Madrid.

Glädjejubel här i Barcelona i natt när regionpresidenten Artur Mas på ja-sidan utropade sig som segrare.

– Det här är en dubbel seger. Både för självständigheten och för demokratin, sade han. Han bad regeringen i Madrid att acceptera resultatet.

Självständighetsflaggorna har vajat över Barcelona i natt. Valalliansen Junts pel Si och vänsterpartiet CUP får majoritet med 72 av 135 platser i det regionala parlamentet. Katalanska politiker har länge försökt få till en folkomröstning om självständighet men regeringen har vägrat. Det här är ett nytt försök.

Men självständighetspartierna fick inte majoriteten av rösterna. Tillsammans fick de 47 procent, när nästan alla röster var räknade. Spaniens regering betonar att ja-sidan inte fått en majoritet och uttalar att den ska göra allt för att förhindra att Katalonien bryter sig loss.

Premiärminister Mariano Rajoy från högerpartiet Partido Popular har vägrat förhandla om självständigheten och har kallat processen för nonsens. Konflikten trappas nu upp. Men segerpartierna från både höger - och vänstersidan väntas nu börja med förberedelser som att bilda en centralbank och ett eget rättsväsende. Målet är självständighet om 18 månader.

Valdeltagandet blev rekordhögt, 77 procent, nästan 8 procentenheter högre än förra valet. Det här valet beskrivs som det viktigaste i Katalonien sedan demokratin infördes efter Francoregimen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista