Volkswagens förre detta vd ska granskas. Foto: Julian Stratenschulte/TT
Volkswagens förre detta vd ska granskas. Foto: Julian Stratenschulte/TT.

Åklagare granskar VW:s före detta vd

Audi dras med in i skandalen
1:23 min

Åklagare i Tyskland har inlett en förundersökning mot Volkswagens tidigare vd Martin Winterkorn, som lämnade sin post i förra veckan.

Enligt åklagarna så ska utredningen fokusera på misstankarna om att bedrägeri kan ha begåtts genom försäljningen av fordon med manipulerad utsläppsdata.

Åklagarmyndigheten i Braunschweig har tagit emot flera anmälningar om bedrägeri mot Volkswagen och förre vd:n Martin Winterkorn. En av dem ska ha kommit från företaget självt.

Åklagarna ska pröva vem som bär ansvaret för manipulationerna med avgastester i Volkswagens dieselbilar. Efter avslöjandena, som ursprungligen kom från USA men sedan visade sig gälla bilar som sålts världen över tvingades Winterkorn avgå förra veckan. Men han håller fast vid sin oskuld och kräver att få behålla sin lön om 16 miljoner euro även nästa år, det vill säga kontraktstiden ut.

Fler bilar och fler märken i Volkswagen-familjen är berörda. I dag kom det också fram att 2,1 miljoner Audibilar har försetts med samma programvara som göra att bilar i testmiljö släpper ut betydligt mindre miljö- och hälsofarliga partiklar än i daglig körning. Drygt hälften 1,4 miljoner av dessa Audi-bilar ska ha sålts i Västeuropa.

Nye vd:n Mattias Müller har inte bara höga miljardbelopp i böter och skadestånd att vänta. Den största utmaningen blir att återupprätta förtroendet för denna världens största biltillverkare. I ett brev till den globala koncernens 600 000 medarbetare har han försäkrat att företaget kommer att genomföra en total och skoningslös granskning av fusket.

Men osäkerheten har fått stora kreditinstitut att dra öronen åt sig. Europeiska Centralbanken anser att Volkswagen är förbundet med allt för stora risker och kommer tills vidare inte att köpa vissa värdepapper med Volkswagen-tillgångar som säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".