Guld vid Kantonalbanken i Zürich. Foto: TT
Sju banker misstänks ha fuskat med priset på bland annat guld. Foto: TT

Sju banker misstänks för prisfusk

0:49 min

Myndigheter i Schweiz har inlett en utredning mot sju internationella storbanker som misstänks för att ha fuskat med priserna på ädelmetaller.

Bankerna som misstänks för fusk är två schweiziska banker UBS och Julius Baer, den tyska banken Deutsche bank, brittiska HSBC och Barclays, japanska Mitsi och amerikanska Morgan Stanley.

Enligt det schweiziska konkurrensverket misstänks bankerna för att ha gjort olagliga uppgörelser på marknaden med bland annat ädelmetallerna guld, silver och platina.

Bland annat så misstänks de för otillbörlig påverkan av de så kallade spreadarna, skillnaderna mellan köp- och säljkurserna.

Fusket ska nu utredas av schwiziska myndigheter.

Flera av bankerna som nu är misstänks för olagliga uppgörelser har tidigare varit inblandade i den så kallade Liborskandalen, där flera banker manipulerade med räntor. Flera av bankerna fick dåbetala stora belopp i böter i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista