Isaac Bachman, Israels ambassadör. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Isaac Bachman, Israels ambassadör. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Granskningsnämnden fäller Studio Ett

2:25 min

Programmet Studio Ett i P1 har i dag fällts av Granskningsnämnden för radio och tv för ett inslag som sändes i februari i år. I programmet frågade programledaren Israels ambassadör om judarna själva har något ansvar för den ökande antisemitismen.

 Den 17 februari i år bjöd P1-programmet Studio Ett in Israels ambassadör Isaac Bachman till en direktsänd intervju. Anledningen var att Israels premiärminister Netanyahu, efter terrorattackerna i Köpenhamn och Paris, uppmanat judar i hela Europa att flytta hem till Israel. Programpunkten utgick från frågan: men hur mycket tryggare är det i Israel?

Under samtalet fick ambassadören en fråga från en av programledarna som handlade om huruvida judarna som grupp har något eget ansvar för den ökande antisemitismen vi ser nu. Ambassadören avvisade frågan.

Programmet och Sveriges Radio fick skarp kritik från flera håll efter det här och inslaget anmäldes. I dag kom beslutet från Granskningsnämnden som fäller inslaget med motiveringen att det strider mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft. Nämnden har inte prövat om det rör hets mot folkgrupp, vilket många som anmält programmet har angett som skäl för fällning.

– För oss är det naturligtvis inte alls roligt att bli fällda. Vår dåvarande chef sa att hon var förtvivlad över det som hade hänt när det hände. Det är vi fortfarande och vi ber fortfarande om ursäkt. Vi ska göra allt för att en sådan här fråga inte ställs igen, säger Michael Österlund, tillförordnad chef för Ekot.

Sveriges Radio ska ta hänsyn till radions särskilda genomslagskraft när det gäller programmens ämnen och utformning, samt tiden för sändning av programmen (17 § i sändningstillståndet). Bestämmelsen tillämpas bland annat när det gäller program eller inslag som kan uppfattas som diskriminerande.

– Enligt Granskningsnämndens praxis så är det väl en korrekt användning av den här bestämmelsen som de åberopar, den om särskild genomslagskraft. Men på mig framstår det som en väldigt extensiv, alltså en vid tolkning av vad den bestämmelsen syftar till, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

LÄS MER: Ekots tf chef och ansvarig utgivare Michael Österlund om fällningen

LÄS MER: Acting manager and publisher for Ekot, Michael Österlund, about the decision from The Swedish Broadcasting Commission

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista