Putin och Obama. Foto: AP/TT
Putin och Obama möts. Foto: AP/TT.

Hårt redigerad rysk rapportering

Putin avfärdar obekväma frågor om Ukraina
1:47 min

Den ryske presidenten Vladimir Putin ska i dag hålla tal i FN:s generalförsamling och möta den amerikanske presidenten Barack Obama. Två händelser som i Ryssland ses som bevis för landets och ledarens storhet internationellt. Samtidigt pumpas den ryska versionen av Syrienkriget ut i varje nyhetssändning.

– I dag vid FN:s generalförsamlings möte kommer Vladimir Putin framträda för första gången på tio år, säger den ryska tv kanalen Rossija24:s nyhetsuppläsare. Samtidigt räknar en digital klocka ned timmar, minuter och sekunder till det som här i Ryssland ses som ännu en diplomatisk framgång för Ryssland och presidenten.

I de statskontrollerade tv-kanalerna läggs fokus helt och hållet på Putin i FN och det efterföljande mötet med USA:s Barack Obama.

Delar av en intervju i amerikanska CBS 60 minutes sänds, men en hårt redigerad version. En version som ligger i linje med den officiella: att Ryssland nu har överhanden vad gäller Syrien, att Ryssland har nyckeln för att stoppa islamism och terror i Mellanöstern och att väst först nu insett detta faktum.

Obekvämare frågor, som handlar om rysk militär närvaro i Ukraina, avfärdar Putin med att "ni har ju också militärer i Europa och innebär det då att Tyskland är ockuperat?".

Vladimir Putin hävdar också att Assads armé kämpar för hela det syriska folket, han fördömer västs stöd till moderata syriska rebeller. Precis som i de dagliga ryska krigsrapporterna från Syrien finns bara en "god" sida.

– Islamister tog för 15 dagar sedan mark nära Damaskus och Homs, rapporterar Jevgenij Poddubnej stående bredvid några skjutande skäggiga regeringssoldater.

Poddubnej gör precis som han gjorde under de värsta striderna i östra Ukraina, han rapporterar enbart från den ena sidan. I Ukraina från den ryskstödda sidan i Donetsk. Då kallades utbrytarna för självständighetskämpar och den valda regeringen i Kiev för juntan. Nu är det tvärtom Assads regim som är legitim i ryska ögon och alla som motsätter sig den är islamistiska rebeller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".