Katalanska flaggor på många hus i Girona. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio
Katalanska flaggor på många hus i Girona. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio

Vänsterledare manar till civil olydnad i Katalonien

1:52 min

Antonio Banos från det vänsterradikala partiet CUP säger att nu startar en process att bryta med Spanien. I sitt tal här i Barcelona manar han till civil olydnad mot det han kallar orättvisa spanska lagar.

Hans parti är bland de som i går vann i regionvalet med målet att bryta sig loss från Spanien.

Även utlandsröster ska räknas och förhandlingarna kan bli komplicerade mellan vänster- och högerpartierna som ska styra ihop här. Meningen är att sätta igång en process som kan leda fram till en egen nation 2017. Positionerna är helt låsta mellan regeringen och de katalanska ledarna.

– Det här valet bör tjäna till att avsluta debatten om självständighet en gång för alla, säger en talesperson för regeringen.

Han hänvisar till att självständighetspartierna inte fick en majoritet av folkets röster även om de fick en majoritet av platserna i parlamentet.

Elisa Carbajo som bor i Katalonien är rädd för det som händer nu och är orolig för en utveckling som på Balkan på 1990-talet med kriget där.

Katalonien är en av Spaniens rikaste regioner med 7,5 miljoner invånare. Separatisternas argument för att skiljas från Spanien handlar om det katalanska språket, kulturen, historien och ekonomin.

Katalonien står för en femtedel av Spaniens BNP och en ännu större andel av landets export. Många i Spanien ser med oro på valet och vad som ska hända nu.

Madrid varnar för ett finansiellt kaos kan bryta ut om Katalonien blir självständigt. Spaniens centralbank har uttalat att ett självständigt Katalonien skulle tvingas överge euron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista