.
Rune Brandinger, författare till boken "Valberedningen - nyckeln till en bra styrelse". Foto: Anders Wennersten

Slarv med valberedningar ger sämre styrelser

1:46 min

Styrelseledamöter utses ofta slentrianmässigt och oproffesionellt och orsaken är ofta brister hos företagens valberedningar.

Påståendet kommer från före detta styrelseproffset och tidigare företagsledaren Rune Brandinger som just skrivit en bok i ämnet.

-- När ledamöter utses sker det väldigt mycket på slump. Från små ägarledda bolag till de börsnoterade, säger Rune Brandinger.

Nya styrelseledamöter rekryteras alltför snävt, exempelvis bland bekanta på golfbanan och ifrån gamla nätverk menar alltså Rune Brandinger. Det leder till sämre styrelser som får svårare att förutse hot och svårare att se kommande möjligheter.

Problemen menar han grundar sig alltså mycket i att valberedningar inte gör ett bra jobb, i den mån de alls existerar.

-- Ofta fallerar det av det enkla skälet att det inte finns några valberedningar alls. Om man drar gränsen vid 25-30 miljoner i omsättning så är det oerhört sällsynt att det finns några valberedningar i den kategorin. Det är fortfarande en ganska liten krets som kommer i åtanke när det gäller styrelseförnyelse och vi måste bredda den, säger han.

Men du har själv suttit i ett 80-tal styrelser, suttit som ordförande i ett 50-tal. Hur ser du på det i det här ljuset?

– Ja, det är mycket som jag inte är stolt över i de 80 företagen och de 50 ordförandeskapen, men jag tror det är mycket sällsynt att någon klarar av att sitta i 10-15 styrelser därför att då gör man inget bra styrelsejobb. Det är alldeles för många. Hälften är lagom.

Hur många har du suttit i vid ett och samma tillfälle?

- Som mest var det nog ett tiotal och då höll jag enbart på med styrelsearbete och det var tre-fyra för många.

Så du gjorde ett dåligt jobb då?

- Ja, framför allt hade jag inte beredskap för att klara av kriser i de här styrelserna. Man klarar av tio styrelseuppdrag om allt tuffar och går, men om det inträffar något riktigt tidskrävande, till exempel att man måste byta vd eller företaget hamnar i en akut kris, då finns inte tillräcklig tid och beredskap för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista