Vit ros på strandkanten i Khao Lak. Foto: TT.
1 av 2
Vit ros på strandkanten i Khao Lak. Foto: TT.
Psykologen och medicinedoktorn Kerstin Bergh Johannesson vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri i Uppsala, Foto: Maria Repitsch/ Sveriges Radio
2 av 2
Psykologen och medicinedoktorn Kerstin Bergh Johannesson vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri i Uppsala, Foto: Maria Repitsch/ Sveriges Radio

Stödsamtal kan leda till god återhämtning

2:37 min

De svenskar som upplevde tsunamin i Sydostasien för tio år sedan och som fick bra stödsamtal uppger att de har återhämtat sig relativt bra. Det visar en studie från Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri i Uppsala.

– Vi har sett att en stor grupp klarar sig bra under hela den här tidsperioden även om de skiljer sig lite från en jämförelsegrupp, säger psykologen och medicinedoktorn Kerstin Bergh Johannesson som ansvarat för studien.

– Sedan har vi en andra grupp som mådde väldigt dåligt initialt men som har återhämtat sig. Och det ger ju väldigt mycket hopp. Den här gruppen hade drabbats av stora förluster av exempelvis anhöriga, de var lite yngre, och de var också överlag väldigt nöjda med det stöd de hade fått.

I studien har närmare 2200 svenskar deltagit. Alla medverkande befann sig i Sydostasien för drygt tio år sedan. Avsikten med studien har varit att kartlägga om personerna led av posttraumatisk stress och psykisk ohälsa till följd av tsunamin både kort efter händelsen och sex år senare.

72 procent uppgav efter sex år att de mådde relativt bra, att de hade kontroll över sina liv, klarade av att arbeta, fungerade i relationer med andra och inte kände av några märkbara koncentrationsproblem. Och flertalet uppgav att de fått bra hjälp från bland annat vården med exempelvis stödsamtal.

En mindre grupp hade fortsatt mycket besvär med posttraumatisk stress och psykisk ohälsa.

– Av de som hade fortsatta problem framkommer det en besvikelse över ett uteblivet stöd eller att de inte hade varit nöjda med det stöd de har fått, Kerstin Bergh Johannesson.

Slutsatserna man kan dra från studien är att det kan vara viktigt för personalen inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten att de sätter in extra hjälp och insatser för de personer som har varit med om svåra händelser eftersom det kan komma att påverka personernas hälsa under lång tid framöver.

Det kan också vara upplevelser som många gånger kan vara svåra att bearbeta på egen hand. Det här kan vara viktiga och aktuella kunskaper att ta till sig i dag i den pågående flyktingmottagningen när många traumatiserade människor kommer, säger forskaren Kerstin Bergh Johannesson.

– Traumatiska upplevelser kan sätta sina spår under väldigt lång tid, då är det viktigt att komma ihåg att en del kan komma att behöva professionellt stöd eller behandling för att bearbeta sina trauman. Det kan vara svårt att klarar det på egen hand. Det finns annars en risk att besvären kan bli långvariga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista