trafikskolebil
Foto: Tomas Oneborg/TT

Lovar bättre kontroll av dömda trafiklärare

1:35 min

Transportstyrelsen lovar nu att agera för att sexbrottsdömda trafiklärare ska kunna stängas av i tid. Efter Kalibers granskning säger myndigheten att kontrollsystemet ska ses över. 

Kaliber har kunnat berätta om flera fall de senaste åren där trafiklärare som dömts för sexualbrott mot elever eller för allvarliga trafikbrott, har kunnat fortsätta jobba som trafiklärare efter att de dömts.

En situation som Transportstyrelsen, som är den myndighet som ska kontrollera att landets trafiklärare är lämpliga för yrket, själv är frustrerad över. 

– Det är helt oacceptabelt. Är man dömd för den typen av brott och dagen eller veckan så kan man sätta sig i en liknande situation, så kan man återupprepa det här brottet, säger Stig Brahn, chef för behörighetsenheten på Väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.

Kalibers granskning visar också att Transportstyrelsen inte heller får information om när trafiklärare blir av med sitt körkort. När en taxiförare får sitt körkort indraget, dras med automatik också taxilegitimationen in, men när det gäller trafiklärare finns ingen sådan koppling. Det har lett till att många personer som fått sitt körkort indraget, ändå kunnat behålla sin behörighet som trafiklärare

Sveriges trafikskolors riksförbund, STR, ser allvarligt på de här bristerna i kontrollen av trafiklärares lämplighet. 

– Har man haft en vetskap om att den här länken saknas i så många år, varför har man inte hårdare jobbat för att få över information så att man snabbar kan reagera? säger STR:s ordförande Berit Johansson.

Birgitta Hermansson, väg- och järnvägsdirektör på Transportstyrelsen, säger att myndigheten nu kommer att agera. Först och främst ska man undersöka om det går att göra mer inom ramen för de lagar som gäller idag, säger hon. 

– Men om det visar sig att de inte räcker, utan att vi skulle behöva ytterligare åtgärder från lagstiftaren, när det gäller att göra ett system effektivt och ändamålsenligt för att komma åt de här problemen, då kommer vi att vända oss till regering och riksdag och be om sådana lagändringar helt enkelt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista