Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Foto: Paul White/TT.
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Foto: Paul White/TT.

Stor osäkerhet i Spanien efter val i Katalonien

1:38 min

I Spanien råder stor förvirring nu om vad som kommer att hända efter att de partier som vill ha ett självständigt Katalonien vann i regionvalet där i går.

De fick flest platser i regionparlamentet och tänker driva frågan om att bilda en egen nation. Premiärminister Mariano Rajoy har nu kommenterat resultatet. Han har hela tiden vägrat förhandla, men han säger att han är beredd att ha en dialog med de katalanska ledarna.

– Jag är villig att lyssna och prata, sa Rajoy i dag.

Men frågan är om tonen blir mjukare för det är inte alla samtalsämnen som är välkomna. Premiärminister Rajoy har under flera år som rörelsen för självständighet i Katalonien växt vägrat att förhandla och tillåta en riktig folkomröstning.

Regeringen och konstitutionsdomstolen har slagit fast att det inte går att splittra den spanska nationen. Och Rajoy kommer inte att ändra inställning till lagen eller prata om att dela upp Spanien.

Det råder en stor politisk förvirring nu. De allianser med vänster och högerpartier som fick en klar majoritet av platserna i regionparlamentet ska nu förhandla och inleda en process för att skapa egna katalanska institutioner.

Men valresultatet tolkas olika i olika läger. Självständighetspartierna ser det som en seger för att gå vidare mot en egen nation, medan motståndarna och flera spanska medier påpekar att partierna för självständighet inte fick majoritet när man ser på väljarstödet, 47 procent.

En vänsterledare bland självständighetpartierna har uppmanat till civil olydnad mot det han kallar orättvisa spanska lagar. Det finns en oro för utvecklingen också hos flera ledare inom EU. Tyskland har i dag uppmanat katalanska politiker att följa både europeiska och spanska lagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista