Om det finns flytande vatten på Mars yta kan innebära en historisk rymdnyhet. Foto: NASA.
De nya bevisen är viktiga på flera sätt enligt forskare. Foto: NASA

Flytande vatten på Mars viktig upptäckt

1:24 min

Det finns med största sannolikhet flytande vatten på Mars. Den slutsatsen presenterade Nasa på en presskonferens i dag. De nya bevisen är viktiga på flera sätt enligt forskare.

– Det ena är att man bättre kan kartlägga Mars historia. Det andra är att om vi tänker oss bemannade färder till Mars i framtiden så är det viktigt att veta om det finns lätt tillgång till flytande vatten på plats, för att det är väldigt krångligt och dyrt att släpa med sig vatten hela vägen dit, säger Maria Sundin, docent i teoretisk fysik vid Göteborgs universitet.

Men inte minst väcker de nya bevisen frågan om eventuellt  liv på mars.

-- Det visar på att det finns en sådan miljö där liv kanske skulle kunna ha uppstått eller till och med finns kvar i, säger Maria Sundin.

Det har tidigare varit känt att det funnits vatten på Mars för länge sedan. Men det nu har forskarna kunnat se flöden av saltavlagringarna som innehåller vatten och som kommer och går på vissa platser på Mars beroende årstiderna.

Det handlar inte om några bäckar eller sjöar på ytan men det är ett säkert bevis för att det finns flytande vatten på Mars, säger Maria Sundin.

– Ja, det är det. Det ser man helt klart att de här salterna som man har hittat de har varit i kontakt med flytande vatten, och eftersom de just kommer och går så vet man att det är fenomen som bildas just nu. Det är alltså inte några spår vi ser av någonting som hände för flera miljoner år sedan.

Ulrika Björksten är chef för vetenskapsradion.

– Vatten är en förutsättning för liv, så att därför är det oerhört intressant om man hittar flytande vatten utanför jorden. Sedan ska man komma ihåg att det här kan ju röra sig om vatten med oerhört hög salthalt, och i så fall så är det inte säkert att det är en förutsättning för liv ändå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista