Estland rysk tv propaganda opposition Etv+
1 av 3
Programchefen på Etv+ Darja Saar och morgonprogramledaren Dima med Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson. Foto: Maris Hellrand
Etv+ Estland rysk tv opposition
2 av 3
Gennadiy på promenad med sin hund i Lasnamäe i Tallinn. Foto: Thella Johnson
Etv+ Estaland ryskspråkig
3 av 3
I studion efter den första morgonsändningen. Foto: Thella Johnson

Tv-kanal ska vinna Estlands ryska hjärtan

2:56 min

Den nya ryskspråkiga tv-kanalen Etv+ har gjort sina första sändningar. Kanalen ska erbjuda den stora rysktalande minoriteten ett fritt och oberoende alternativ till rysk tv.

Programchefen Darja Saars svarta 15-centimetersklackar smattrar i stentrappan då hon leder oss genom studiokorridoren i Tallinns tv-hus. Den nya public service-kanalen Etv+ har bara haft en dryg månad på sig att bygga lokaler och rekrytera det hundratal anställda som hädanefter ska sända tv på ryska i Estland nästan dygnet runt.

- Att man nu satsar på ryskspråkig tv i Estland är ett tecken på att vi har mognat som samhälle, säger Darja Saar som själv växte upp i Estland och Kazakstan, då bägge var del av Sovjetunionen.

- Både Rysslands och Estlands regeringar förstår nu att vi ryskspråkiga estländare tänker själva och inte bara är till för att manipuleras, säger hon.

En satsning på nationell tv för de stora ryskspråkiga minoriteterna i Baltikum har länge ansetts behövas, för att alla ska få rätt till oberoende nyheter på det egna språket och inte vara utlämnade till kremlvänlig kabel-tv från Ryssland.

Men alla projekt har hittills ansetts för dyra eller runnit ut i sanden av politiska orsaker. Nu hoppas teamet bakom Etv+ få några år på sig att etablera en relation med den estnisk-ryska publiken.

I den nästan helt rysktalande stadsdelen Lasnamäe i Tallinn är kanalen efterlängtad.

- För mig som inte talar estniska, betyder det äntligen information om det som händer i Estland och här i Tallinn, säger en äldre dam som väntar på bussen. Annars tittar jag ju bara på tv från Ryssland.

Trots att Etv+ har ett tydligt fokus på vardagsnära frågor för just de estländska ryssarna, snarare än internationell storpolitik, har kanalen nu världens ögon på sig som den första i sitt slag att nå sändningsstart. Det i sig är en provokation mot de ryska mer eller mindre statskontrollerade tv-kanaler som nära nog haft ensamrätt på den rysktalande publiken i Baltikum. Det ryska utrikesministeriet har redan kallat Etv+ för den estniska statens "anti-ryska propagandakanal".

Det estniska radio- och tv-bolaget ERR utgår från att Ryssland något sätt kommer att försöka förstöra för Etv+ genom cyberattacker mot hemsidan eller rena försök att bryta sändningarna.

- Jag vet inte vad de är rädda för i Ryssland, säger programchefen Darja Saar. Men något är det. Och vi räknar med att man kommer att försöka störa ut oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista