Fritagna talibanska fångar på en gata i Kunduz, Afganistan. Foto:	Hekmat Aimaq/AP/TT
Fritagna talibanska fångar på en gata i Kunduz, Afganistan. Foto: Hekmat Aimaq/AP/TT

Talibanerna tog över provinshuvudstaden Kunduz

Fritagen fånge: De öppnade våra celldörrar och vi kunde rusa ut
1:43 min

Det mesta av staden Kunduz i norra Afghanistan kontrolleras nu av talibanerna vilket innebär att de tagit sin största seger sedan de störtades av den USA-ledda invansionen 2001.

Uppgifterna bekräftades av inrikesministerns talesperson sent igår kväll som sa att de afghanska styrkorna nu omgrupperar sig på flygplatsen. Runt 500 fångar fritogs ur stadens fängelse.

Hundratals fångar strömmar ut ur fängelset samtidigt som det pågår kraftig beskjutning. En av fångarna berättar för BBC att vid fyratiden på eftermiddagen intog talibanerna fängelset och efter bara några minuter flydde polisen därifrån.

– Talibanerna öppnade våra celldörrar och vi kunde rusa ut, beskriver fången.

Många av de som nu flytt fängelset är talibaner. Kunduz är en strategisk transporthubb i norra Afghanistan cirka 25 mil norr om huvudstad Kabul.

Redan i april i år gjordes ett försök av talibanerna att inta Kunduz, men den gången lyckades de Afghanska styrkorna tränga tillbaka dem igen. Men inte den här gången. Sent igår eftermiddag hissade talibanerna sin vita flagga efter att ha tagit kontrolll över polisstationen och andra officiella byggnader.

En strategiskt viktig seger för den ifrågasatta nya talibanledaren Mullah Akhtar Mansoor som försäkrade att stadens invånare inte skulle oroa sig för sin säkerhet och snabbt återgå till sitt dagliga liv.

Men många civila i Kunduz försökte antingen fly eller gömma sig i sina hem. Enligt nyhetsbyrån Rueters hade en grupp boende försökt ta sig ut till flygplatsen, som fortfarande kontrolleras av afghanska styrkor, men civila släpptes inte in där. Dussintals afghanska specialförband flygs nu in för att försöka återta kontrollen av staden.

Idag är det ett år sedan president Ashraf Ghani installerade sin regering. Och också dagen då talibanerna för första gångens sedan den USA-ledda invasionen 2001 har kontrollen över en provinshuvudstad i Afghanistan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".